Anxietatea este o reacție normală a organismului, în condițiile existenței unui pericol iminent, care ne pregătește reacțiile de fugă sau de luptă, atât de necesare supraviețuirii.
De asemenea, o doză moderată de anxietate poate fi benefică pentru a anticipa anumite situații neplăcute și a putea acționa pentru a le evita.
În viața de zi cu zi experimentăm cu toții diverse trăiri și temeri, care de multe ori ne împiedică să trăim așa cum ne-ar plăcea.
Oricare ar fi lucrurile care ne sperie, există o serie de trucuri care ne ajută să gestionăm aceste probleme și să mergem înainte cu seninătate.
Respirați adânc
Dacă vă panicați, inima începe să bată mai repede, vă transpiră palmele și simțiți un gol în stomac. Nu încercați să luptați cu ceea ce simțiți.
Conștientizați teama, puneți palma dreaptă pe zona stomacului, apăsând ușor și respirați adânc, în ritm normal, inspirând pe nas și expirând pe gură.
Asta vă ajută mintea să se obișnuiască cu factorul de stress și înlătură “frica de frică.”
Luați o pauză
Pentru că e imposibil să aveți mintea limpede atunci când vă confruntați cu panica, începeți prin a lua o pauză de 10-15 minute de la problemele care vă macină.
Faceți o plimbare scurtă, beți o cafea sau un ceai, faceți o baie sau vorbiți cu o persoană apropiată.
Oricare ar fi teama care vă copleșește, aceasta nu va dispărea dacă o ignorați.
Frica trebuie confruntată, de fiecare dată când apare. În acest fel îi scade intensitatea.
Nimeni nu-i perfect
Viața are suișuri și coborâșuri și e plină de provocări. În general, nu le putem avea pe toate, deși mulți simt că viața lor ar trebui să fie perfectă. Zilele proaste, necazurile sau nereușitele vor exista întotdeauna. E foarte important să fiți conștienți de acest lucru.
Marele matematician Solomon Marcus afirma, pe bună dreptate: „Ținând seama de inevitabilitatea eșecurilor, este esențial să educăm rezistența la eșec, înțelegerea faptului ca eșecul este normal; mai mult: dintr-un eșec este totdeauna ceva de învățat”.
Gândiți-vă la lucruri frumoase
Când vă cuprinde starea de panică sau anxietate, inchideți ochii pentru câteva clipe și imaginați-vă că vă aflați într-un loc plin de calm, liniște și care vă sugerează siguranță.
Fie că este vorba despre casa bunicilor, o plajă exotică sau animalul de companie preferat, sentimentele pozitive pe care vi le conferă aceste imagini vă ajută să vă relaxați.
Nu vă izolați
Vorbiți despre temerile voastre, nu le ascundeți! Simplul fapt de a împărtăși cuiva ceea ce vă preocupă va reduce din greutatea pe care o resimțiți.
Deschideți-vă sufletul în fața persoanelor dragi, de încredere, sau apelați la ajutorul unui specialist (psiholog, medic de familie, psihiatru).
Mulți anxioși sunt tentați să recurgă la alcool, fumat sau droguri. Acestea nu fac decât să înrăutățească lucrurile.
Alții își autoadministrează medicamente care tratează anxietatea, dar trebuie să știți că asemenea tratamente pot fi periculoase dacă nu se fac la indicația cuiva avizat.
Bucurați-vă de lucrurile mici
De câte ori reușiți să vă înfrângeți o teamă, oricât de mică, sau să vă controlați panica, recompensați-vă cumva:
- luați masa în oraș,
- mergeți la un spectacol,
- la un masaj,
- cumpărați-vă ceva ce vă doreați de mult, sau orice lucru mărunt care vă face plăcere.
În acest fel vă veți consolida convingerea că anxietatea și panica pot fi învinse prin mijloace la îndemâna voastră.