Guvernul va schimba în următoarea ședință, prin Ordonanţă de urgenţă, regulile privind înmatricularea autovehiculelor, prevăzute în OUG 195/2002.
În primul rând, pentru un vehicul rutier utilizat dobândit din alt stat, proprietarul trebuie să facă dovada certificării autenticităţii lui de către Registrul Auto Român.
Apoi, dacă un cumpărător nu plăteşte în 60 de zile taxele cu privire la deţinere şi înmatriculare, aceasta va fi suspendată.
Baza de date a Poliției, interconectată cu autoritățile fiscale
Practic, baza de date a Poliţiei va fi interconectată cu cele ale autorităţilor fiscale iar toate înmatriculările de mașini vor fi în evidența ANAF.
”Autoritatea competentă transmite autorităţilor fiscale competente situaţia vehiculelor înscrise/transcrise în evidenţele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă. În termen de 60 de zile de la data înscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deţinerea şi înmatricularea vehiculelor”, se arată în proiect.
Procedura de transmitere a datelor și informațiilor va fi stabilită printr-un ordin comun al ministrului Finanțelor, Anca Dragu, ministrului de Interne, Petre Tobă, și viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice, Vasile Dîncu.
Totodată, autorităţile fiscale “vor transmite autorităţii competente situaţia vehiculelor pentru care proprietarii nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile prevăzute, respectiv dacă titularul certificatului de înmatriculare nu a plătit obligaţiile fiscale”.
Suspendarea înmatriculării
”Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile (în termen de 60 de zile – n.r.), începând cu prima zi după împlinirea acestui termen. Autorităţile fiscale competente comunică autorităţii competente îndeplinirea obligaţiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării”, se mai arată în textul proiectului.
Amenda, între 9 și 20 de puncte
De asemenea, punerea în circulaţie a unui autovehicul cu înmatricularea suspendată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă.
Totodată, potrivit Memorandumului privind Măsuri de simplificare şi de coordonare a procedurilor administrative din administraţia publică centrală de specialitate, aflat şi el în dezbatere publică, Guvernul va demara modificarea cadrului normativ în vederea eliminării obligativităţii contravenientului de a transmite dovada plăţii către organul din care face parte agentul constatator, verificarea efectuării plăţii urmând a fi realizată la nivelul organului de executare.
Iată toate modificările ce vor fi aduse OUG 195/2002:
1. La articolul 11, alineatul (5) va avea următorul cuprins:
„(5) Solicitanţii unei operaţiuni de înscriere a dreptului de proprietate în evidențele autorităţilor competente pentru un vehicul rutier utilizat dobândit din alt stat, trebuie să facă dovada certificării autenticităţii vehiculului de către Registrul Auto Român. Certificarea autenticităţii vehiculului atestă faptul ca formularul-tip al documentului care confirmă înmatricularea anterioară a vehiculului, eliberat de autorităţile competente din ţara de provenienţă, este autentic.”
2. La articolul 11, alineatul (6) se abrogă.
3. După articolul 15 se introduce un nou articol, art. 151 cu următorul cuprins:
”Art.151. (1) Autoritatea competentă transmite autorităților fiscale competente situația vehiculelor înscrise/transcrise în evidențele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă.
(2) În termen de 60 de zile de la data înscrierii/ transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deținerea și înmatricularea vehiculelor.
(3) Autoritățile fiscale competente transmit autorității competente situația vehiculelor pentru care proprietarii nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2).
(4) Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2), începând cu prima zi după împlinirea acestui termen.
(5) Autoritățile fiscale competente comunică autorității competente îndeplinirea obligațiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării.
(6) Procedura de transmitere a datelor și informațiilor prevăzute la alin. (2) și (3) se stabilește prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, ministrului afacerilor interne și viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.”
4. La articolul 102, după punctul 38 se introduce un nou punct, pct. 39, cu următorul cuprins: ”39. conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată.”
5. La alineatul (1) al articolul 112, după litera x) se introduce o nouă literă, lit. y) cu următorul cuprins: ”y) înmatricularea vehiculului este suspendată.”
6. La articolul 112, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
”(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r), s) şi y), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit. b), o), p), r), s) şi y), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare, poliţistul rutier retrage şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare”.