Trimis în judecată de 3 ani și jumătate, dar fără nicio sentință din partea celor 3 judecători de la Tribunalul București care i-au preluat pe rând dosarul în care este acuzat de luare de mită în valoare de peste 30 de milioane de euro, Marian Vanghelie, fostul primar PSD al Sectorului 5, a anunțat vineri, la Curtea de Apel București (CAB), că își lansează în ianuarie un partid.
“Vreau să mă bat, de aceea am făcut şi acest partid a cărui lansare o să o facem în luna ianuarie. Se numeşte Partidul Social Democrat Independent (PSDI) şi cred că românii vor înţelege şi vom izbândi să ne debarasăm de aceste gunoaie care au distrus această ţară”, le-a spus Vanghelie jurnaliștilor prezenți la CAB.
“O să fie un partid de stânga, un partid – dacă vreţi – în care muncitorii să se regăsească, şi când spunem muncitori ne referim de la CFR-işti, de la cei care lucrează pe vagoane, până la vânzătorii de la Metro, de la Carrefour, că nu mai există nimenea astăzi care să poată să le ia apărarea. Va fi un partid de stânga, la stânga PSD-ului, stânga naţionalistă, în sensul cel mai coerent al lucrurilor, în sens pozitiv”, a adăugat el.
La Curtea de Apel Bucureşti (CAB) se judecă decizia instanţei inferioare, Tribunalul București, de ridicare a controlului judiciar instituită în dosarul în care Marian Vanghelie a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi primit foloase necuvenite de 30 de milioane de euro pe vremea când era primar al Sectorului 5.
UPDATE: Judecătorii CAB l-au scăpat definitiv pe Vanghelie de controlul judiciar.
CAB l-a scăpat definitiv pe Vanghelie de controlul judiciar
Marian Vanghelie a explicat presei cum l-a convins pe judecător să îi ridice măsura preventivă după trei ani de proces.
„I-am spus judecătorului – că este al treilea judecător – că îl rog să constate că după trei ani şi jumătate nu mai este important neapărat să mi se ridice mie controlul judiciar, important este fondul problemei, şi dacă dânsul consideră că merit şi am depăşit toate etapele… Şi am mai spus un lucru: vă rog să verificaţi ce am spus eu şi dacă veţi constata că spun bazaconii şi că mint vă rog nici să nu mai pierdeţi timpul cu mine şi să îmi daţi zece sau 15 ani. Dacă nu, rugămintea mea este să mă judecaţi corect, pentru că aceste personaje gen domnul Coldea şi camarila lui încă îşi mai trag răsuflarea pe ultima sută de metri şi încă cred că îi pot speria pe oameni ca să nu se mai vorbească despre ei. Eu am să vorbesc până când voi considera că se va face dreptate şi până când aceşti oameni vor plăti”, a declarat fostul edil.
Despre mult discutata Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi la graţierea, Vanghelie a declarat că este o măsură necesară pentru o „restartare în sensul că niciun judecător sau procuror să nu mai poată fi şantajat, să existe o justiţie corectă”.
“Până la urmă, dacă cineva este vinovat trebuie să plătească. Dar nu mai merge sub forma că domnul Coldea îşi permite să trimită ofiţeri care nu mai au nicio legătură cu serviciile – indiferent în ce servicii au lucrat – pentru a-i folosi pentru relaţii interumane, că îi cunosc pe un judecător sau pe un procuror. (…) Dacă vă vine să credeţi, până şi copiii femeilor de serviciu de prin tribunal au reuşit să aibă dosare ca să poată să transmită judecătorilor prin cineva, ceva”, a mai spus Vanghelie.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).