UE „pune la bătaie” 345,8 milioane de euro
În cadrul proiectului „Infrastructura luminii extreme – fizică nucleară” se înființează în România un laborator de cercetare și dezvoltare care va utiliza tehnologii laser ultramoderne pentru a efectua cercetări în domeniul fizicii nucleare. Mulțumită finanțării din partea UE, laboratorul a fost dotat cu un sistem laser de mare putere și un sistem de fascicule gama.
Proiectul include livrarea sistemului de laser de mare putere și a sistemului de fascicule gama la sediul laboratorului din Măgurele, județul Ilfov, chiar lângă București, precum și asamblarea, instalarea și darea în exploatare. Testele se fac pe baza interacționării dintre diferitele fascicule gama ale sistemului și toate componentele conexe.
Totalul investițiilor pentru proiectul „Infrastructura luminii extreme – fizică nucleară” este de 205.192.326 EUR, contribuția UE prin Fondul european de dezvoltare regională fiind de 140.643.176 EUR în cadrul Programului operațional „Competitivitate” pentru perioada de programare 2014-2020.
Împreună, sistemul laser de mare putere și sistemul de fascicule gama permit grupului care derulează proiectul „Infrastructura luminii extreme – fizică nucleară” (ELI-NP) să investigheze impactul radiațiilor electromagnetice intense asupra materiei, concentrându-se în mod specific pe fenomenele nucleare și pe aplicațiile acestora.
Patru ramuri de cercetare
Comitetul științific consultativ al ELI a identificat patru ramuri principale de cercetare pentru ELI. Prima este fluorescența de rezonanță nucleară, care implică absorbția și emisia de raze gama. Aplicațiile din acest domeniu ar putea îmbunătăți gestionarea deșeurilor nucleare la aeroporturi și în porturi.
A doua este dezvoltarea de aplicații pentru ameliorarea metodelor de testare nedăunătoare.
A treia este cercetarea utilizării substanțelor radioactive în medicamente.
Ultima cuprinde cercetări privind efectele de iradiere ale utilizării laserelor de mare putere asupra materialelor. Aceasta are o serie de aplicații, inclusiv la reactoarele de fuziune.