Valul de proteste organizate în ultimii doi ani sub sloganul “Toți pentru justiție” este înlocuit acum de procurori și judecători din mai multe orașe din țară, cărora le-a venit rândul să ia taurul de coarne.
Cea mai recentă ordonanță de urgență (OUG), adoptată peste noapte de guvernul Dăncilă, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, a modificat pentru a treia oară în ultima jumătate de an Legile Justiției, deja modificate în Parlament de majoritatea PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR.
Adunările Generale ale Procurorilor din toate parchetule au fost convocate vineri, la solicitarea Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la OUG nr. 7/19.02.2019.
UPDATE: Procurorii de pe lângă Judecătoria Iași își vor suspenda activitatea în perioada 25 februarie – 1 martie, urmând a fi primite doar cauzele urgente. De asemenea, procurorii vor purta banderole albe pe braţe şi vor protesta în faţa sediului instituţiei.
UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea susţin revendicările formulate de Forumul Judecătorilor din România în scopul apărării independenţei magistraţilor.
UPDATE: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunță că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.
“La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale”, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă remis vineri.
În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, care are loc pe 27 februarie 2019.
UPDATE: Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş va opri activitatea cu publicul.
“În data de 22.02.2019 la Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş care a votat în unanimitate susţinerea punctelor de vedere exprimate public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de către Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative intervenite prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019. De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activităţii cu publicul a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş în perioada 25 februarie – 01 martie 2019 ca formă de protest faţă de modificările legislative intervenite”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.
Parchetul Judecătoriei Constanța este primul care a anunțat că își suspendă activitatea timp de 3 zile, în perioada 24 – 27 februarie, potrivit
Decizia a fost luată de Adunarea Generală, cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere) și a fost confirmată de prim-procurorul parchetului, Viorel Teliceanu (36 de ani), care la începutul lunii a acuzat, într-un interviu acordat Info Sud Est: “Suntem sub o puternică presiune din partea celor cu influenţă politică, media şi financiară. Într-o zi sunt 5-10 emisiuni la care participă oameni cu probleme penale şi intoxică spaţiul public. Din acest peisaj sinistru mai fac parte şi foşti magistraţi”.
De asemenea, procurori constănțeni de la mai multe parchete vor protesta vineri, 22 februarie, între 16:00-16:30 în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
Li se vor alătura și doi procurori DNA: Andrei Bodean (38 de ani), șeful interimar al DNA Constanța, și Sorin Constantinescu (43 de ani), fostul șef al ST Constanța în perioada 2012-2018.
Decizie în unanimitate pentru declanșarea procedurii de revocare a membrilor CSM
Totodată, Adunarea Generală a Tribunalului Cluj a decis vineri dimineață, în unanimitate, să protesteze timp de jumătate de oră și să își suspende activitatea judiciară timp de o săptămână, începând de luni, 25 februarie.
Astfel, cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale).
Adunarea Generală a decis și începerea procedurii de revocare a membrilor CSM, a anunțat judecătorul Cristi Danileț:
“Se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept „șobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM – a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior;
- susținem contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ;
- solicităm Președintelui CSM și Președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile;
- solicităm Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție;
- solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale;
- solicităm către Agenția Națională de Integritate de verificare a situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporului;
- ne insușim declarația de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanțelor și parchetelor și mandatăm această organizație să ne reprezinte în discuțiile cu autoritățile;
- vom informa autoritățile europene cu atribuții în materie de justiție cu privire la situația ivită în România și le vom solicita medierea cu instituțiile politice naționale”.
Preşedintele Curții de Apel Cluj: Nu este o soluţie constructivă
Nu toți magistrații din Cluj-Napoca sunt însă de părere că trebuie oprită activitatea. Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Denisa Băldean, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă:
”În opinia mea nu este o soluţie constructivă, nu ne va permite să obţinem ceea ce dorim să obţinem, ca un anumit act normativ, în anumite limite, să nu producă efecte juridice. Colegii nu m-au contactat până acum ca să îmi ceară părerea cu privire la acţiunile pe care vor să le întreprindă, eu le-am transmis punctul meu de vedere. Am o bună comunicare cu colegii de la Judecătorie, am fost la bilanţurile lor, ne-am întâlnit, pe de altă parte nu poţi interzice judecătorului să aibă un punct de vedere bine conturat şi să îl manifeste aşa cum consideră că poate şi doreşte să se manifeste la un moment dat. Deci nu interzic lucrurile acestea şi nici nu aş putea, nici nu aş avea cum. În plus, judecătorii noştri au o personalitate bine conturată, sunt oameni inteligenţi şi sunt convinsă că ei cred în ceea ce fac”.
Judecătorul Denisa Băldean a precizat că nu ştie ce alte proteste vor urma în instanţele de pe raza Curţii de Apel Cluj similare celor de la Tribunalul Cluj.
Activitate suspendată și la alte parchete
Activitatea va fi suspendată timp de o săptămână, de asemenea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.
De asemenea, vineri vor protesta judecători și procurori din Oradea, de la ora 16.00, la Palatul de Justiție.
Și magistrați de la Judecătoria Sibiu vor protesta pe treptele instituției.