Procurorii de la parchetele din marile orașe ale țării și de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și-au oprit activitatea începând de luni, timp de o săptămână – într-o primă fază -, în semn de protest față de modificarea prin OUG 7/2019 a Legilor Justiției, fără ca ei să fie consultați de ministrul Justiției, Tudorel Toader, inițiatorul actului normativ.
Astfel, au anunțat că își suspendă activitatea cu publicul reprezentanții parchetelor de pe lângă tribunalele din Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Bacău, Pitești, București, Mureș, Turda, Gherla, parchetele judecătoriilor sectoarelor 1, 3, 5, 6 București și DIICOT.
UPDATE: Adunarea Generală a procurorilor din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a hotărât luni, cu majoritatea voturilor, solidarizarea de principiu cu acțiunile magistraților împotriva adoptării OUG nr. 7/2019.
Procurorii Parchetului General intră și ei în protest, alături de noi instanțe din țară și București
Secția pentru procurori a CSM, scrisoare către Dăncilă
Duminică la prânz, premierul Viorica Dăncilă le-a transmis invitația de a veni la discuții luni la ora 15.30, unde ar urma să participe și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Însă trei asocaiații au refuzat invitați premierului, transmițându-i că “Justiția nu este negociabilă” și amintindu-i că nu i-a consultat înainte de a adopta noua ordonanță de urgență.
Este vorba despre Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție.
Cele trei asociații de magistrați spun că vor discuta cu premierul și ministrul Justiției numai după abrogarea OUG 7/2019.
Trei asociații de magistrați: Dialogăm cu Guvernul numai după abrogarea OUG
Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se vor întâlni luni la ora 10.00 pentru a discuta rezultatele Adunărilor Generale ale parchetelor, precum și efectele adoptării OUG 7/2019, și vor stabili dacă vor merge la discuții cu premierul Dăncilă.
Şi asociaţiile de magistraţi, respectiv Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au criticat OUG 7/2019, pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criterul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Acest criteriu a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă. Asociaţiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, “fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor”.
UNJR și AMR ar putea merge însă la
De asemenea, secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG 7, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând că nu CSM a propus prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, așa cum a invocat ministrul Tudorel Toader.