În ’92, cu ocazia alegerilor pentru funcția de președinte al României, democratul Ion Rațiu, contracandidatul comunistului Ion Iliescu, a făcut nației române o ofertă politică: „Dacă doriți să mergem spre Vest, votați-mă pe mine, dacă doriți să mergeți spre Est, votați-l pe Iliescu!„. În întunecata ei înțelepciune, nația română a ales Estul. De atunci, am avut la conducerea țării toate partidele parlamentare și patru președinți arondați unor grupuri de interese: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și, în prezent, Klaus Iohannis. Chiar dacă au trecut 24 de ani, invitația din ’92 a lui Rațiu dăinuie! Iar în cazul DNA, s-ar putea transforma într-o întrebare: „Cine trebuie să conducă DNA?”. Răspunsul nu mai este depedent de popor, deși întrebarea este una pur politică! Pentru că DNA nu mai este o afacere de justiție pură. Asta de când suntem în NATO și UE a devenit “political business”. Iar cartea EADS va fi jucată la momentul oportun în funcție de negocierile din interiorul jocului de poker “political business”!
Prolog necesar
Plecând de la declarațiile din 22 și 23 decembrie ale doamnei ministru tehnocrat Raluca Prună, noi punem aici în dezbatere un principiu, pentru că vorbim de a treia putere în stat – cea judecătorească. Sperăm că după lecturarea textului NU veți înțelege că ținem partea vreunui candidat sau a doamnei Codruța Kovesi. Dar dacă tot vorbim despre “political business”, avem tot dreptul să dezbatem principii și să ne alegem viitorul în cunoștință de cauză, nu orbecăind!
Încep să cred că ar fi o gravă eroare schimbarea actualei Constituții semiprezidențiale într-una prezidențială. Categoric, actuala formulă a Constituției este total depășită. A fost din prima zi. Dar dacă analizăm pe repede-nainte toate evenimentele prin care am trecut în ultimii 25 ani, parcă ar fi mai potrivită pentru România o republică parlamentară decât una prezidențială. Că de un sfert de veac tot căutăm un lider pro România, onest și nu ticălos, și nu-l găsim nici în gaură de șarpe! Dar această temă o vom dezbate cu altă ocazie. Acum să ne întoarcem la ministrul Justiție, la șefa DNA și la cartea EADS din jocul de poker “political business”!
Tehnocrata Prună face politică
În 22 decembrie, cotidianul Romania Liberă i-a luat un interviu ministrului Justiției, Raluca Prună. La întrebarea – servită – “La anul vor expira mandatele pentru șeful DNA și procurorul general. Luați în calcul și o prelungire a acestora?”, ministrul tehnocrat Prună a dat următorul răspuns politic:
“Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculații cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reînvestirii unei persoane, însă iarăși cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică și cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate și profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părți din societate. Eu înțeleg din motive de transparență să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanță, astfel încât să fiu împăcată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului și, finalmente, pe masa președintelui. Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcții de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligația morală, și am să fac asta, să merg personal în țară, la curțile de apel și la parchetele de pe lângă curtea de apel să-i încurajez pe cei integri și foarte buni să-și depună candidatura”.
Mesajele doamnei Prună
După cum vedeți, am subliniat șase pasaje din declarația doamnei Raluca Prună. Pasaje pur politice, care nu au ce să caute în gândirea unui ministru tehnocrat, darăminte într-o declarație publică. Așadar, deși recunoaște că “la funcții de conducere în parchete nu vorbim de concursuri”, ministrul tehnocrat Prună ne anunță că va face lobby personal, mergând prin țară pentru a găsi doi viitori conducători pentru Parchetul General și DNA.
Mesajul este pe față, direct, fără ocolișuri: doamna Prună se va comporta ca un ministru politic, nu ca unul tehnocrat, care are doar dreptul să conceapă o procedură tehnică în consonanță cu legile în vigoare, iar această procedură să fie făcută publică prin intemediul canalelor instituționale, nu cele de tip politic. Nu! Doamna Prună va căuta personal viitorii șefi pentru Parchetul General și DNA. Cine ne poate garanta că în discuțiile tête-à-tête cu posibilii candidați doamna ministru independent Prună se va mărgini să dezbată doar procedura tehnică?!?
Apoi, cum vine asta: “Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculații cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate (…) ar expune acea persoană criticii unei părți din societate”?
Păi, din capul locului este neserios pentru un tehnocrat să facă în spațiul public declarații în formula de mai sus. Acestea fac parte exclusiv din vocabularul unor politicieni. Ei se pot erija în protectorii celor numiți de ei, pentru că parlamentarii au fost aleși de popor tocmai pentru a numi în funcții cheie persoane care pot rezista la presiuni și pot implementa promisiunile electorale. Or, în cazul Guvernului Cioloș, miniștrii tehnocrați nu au făcut promisiuni electorale, pentru simplul motiv că nu au participat direct sau indirect la o campanie electorală.
Și în aceste două pasaje, doamna ministru Prună a transmis un mesaj la fel de clar ca primul: Nu o voi propune pe doamna Kovesi pentru un nou mandat la șefia DNA!
Reacția binomului SRI-DNA
Cum era de așteptat, binomul SRI-DNA a reacționat în următoarea secundă și a solicitat ministrului tehnocrat Raluca Prună o clarificare a declarației politice total neavenite în contextul jocului “political business”.
De aceea, a doua zi, în 23 decembrie, Hotnews ne-a oferit un interviu clarificator: „Ministrul Justiției ia în calcul reînvestirea doamnei Kovesi”.
Clarificările doamnei ministru tehnocrat Raluca Prună pentru liniștirea sau adormirea vigilenței binomului SRI-DNA au fost explicite: „Repet, afirmația pe care am făcut-o ieri în nici un caz nu trebuie să fie citită în cheia aceasta: că m-aș gândi să nu reinvestesc o persoană ca doamna Kovesi, care are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decât ale predecesorului domniei sale, fără îndoială (…) Putem fi o țară în care jumătate din cetățeni sunt la DNA și cealaltă jumătate sunt subiecte ale dosarelor, probabil nu va fi suficient. Este important să începem și cu prevenția”.
Ministrul Prună se aruncă în a minimaliza activitatea antecesorului Codruţei Kovesi, Daniel Morar, despre care – fără a ne retrage criticile pe care i le-am adus în Secunda, cel puțin în dosarul EADS – are meritul de a fi pus pe roți instituția DNA și de a-i lăsa lui Kovesi primii lauri proveniți din dosare trimise deja în justiție, cu finalitate devastatoare, închisoarea, pentru fostul premier Adrian Năstase, clanul Cătălin Voicu și Dan Voiculescu (ca și alții trimiși în judecată înainte de luna mai 2013, când a fost numită Kovesi la șefia DNA).
Kovesi dă asigurări că nu țintește vreo funcție politică
Într-un interviu acordat în septembrie anul acesta la Digi24, Laura Codruța Kovesi a declarat că va anunța la finalul mandatului dacă va candida pentru a continua activitatea de procuror-șef.
„Am luat o decizie privind viitorul meu profesional. Dacă doresc sau nu un nou mandat la DNA, pot să vă confirm că nu voi candida la niciun fel de funcţie politică sau în administraţia publică. Rămân în sistemul judiciar. Dacă doresc să îmi continui activitatea la DNA voi anunţa la expirarea mandatului. Sunt singura care decide ce voi face, nu am să intru în politică şi nu am să candidez pentru preşedinţie sau altă funcţie”, a ținut să precizeze Laura Codruța Kovesi.
Marota Microsoft
În mai 2015, în emisiunea „După 20 de ani” de la PROTV, procurorul şef al DNA, anunţa că mult aşteptatele rezultate ale cercetărilor din dosarele „Microsoft” şi „EADS” nu vor întârzia: „Dacă vreţi să folosesc expresia dumneavoastră, EADS va fi detonat în acest an (…). Este posibil ca în aceste dosare (Microsoft, EADS – n.r.) o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat și până în prezent (…) În dosarul Microsoft se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal în acest dosar, avem comisii rogatorii în curs, deci este un dosar în care se lucrează”, a precizat Kovesi.
Despre spectaculosul dosar EADS, şefa DNA a spus că se fac în continuare audieri şi verificări de documente: „Și în dosarul EADS se lucrează; se lucrează ritmic, avem audieri, avem cereri de asistenţă judiciară internaţională, sunt foarte multe comisii rogatorii care sunt dispuse în dosar, sunt foarte multe audieri care se fac şi sa făcut până în prezent, se verifică documente”.
Pentru a pregăti “masa de joc” în 2016, procurorul-şef al DNA a adăugat că cele două dosare necesită o perioadă lungă pentru a fi instrumentate, deoarece vizează un număr mare de fapte şi de persoane implicate.
„Atât în dosarul EADS, cât şi în dosarul Microsoft nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracţionale pe perioade foarte lungi de timp, şapte ani, opt ani de zile, şi trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiţionale ale acestor contracte”, a arătat Kovesi.
Vă reamintim că escrocii fiscali Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ştefan zis „Pinalti” şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată în 24 martie a.c. în dosarul „Microsoft”. Însă despre ceilalţi 8 foşti miniştri acuzați de luare de mită și spălare de bani în septembrie 2014 – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău -, care au semnat contractul pentru închirierea licenţelor „Microsoft”, respectiv actele adiţionale de prelungire a acestuia, nu se mai știe nimic.
Iar surpriza cea mai mare în Dosarul Microsoft a reprezentat-o clasarea acuzațiilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă faţă de denunțătorii Dinu Pescariu, Dragoş Stan și Claudiu Florică. Cei trei nu numai că sunt în libertate, dar au fost lăsați și cu banii furaţi!
Precizările lui Kovesi
Dacă despre „afacerea” Microsoft șefa DNA a furnizat primele informaţii publice la sfârşitul lui septembrie 2014, în dosarul „EADS” ştim doar că în 17 octombrie (tot anul trecut) a fost audiat fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea. Iar aceasta, numai din spusele lui. Nimic oficial de la DNA.
Contractul încheiat de statul român cu firma EADS în anul 2004 pentru securizarea frontierelor s-a derulat pe parcursul tuturor guvernelor ce s-au succedat de atunci – Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta – iar pagubele sunt estimate de Kovesi la peste un miliard de euro.
Însă afacerile ”EADS” şi „Microsoft” au putut fi posibile doar cu complicitatea totală a parlamentarilor, miniştrilor şi înalţilor funcţionari, motiv pentru care numărul celor cercetaţi penal este foarte mare şi din tot spectrul politic.
Practic, în luna mai 2015, doamna Kovesi a confirmat ce am dezvăluit noi în 10 decembrie 2014, în primul episod din Schema Fraudei EADS! De atunci noi am publicat alte 4 episoade și două scheme foarte bine documentate. De la DNA nu a mai venit însă nicio informație. De ce? Pentru că EADS este un As în mâneca mașinăriei din spatele doamnei Kovesi.
Cartea EADS
Noi tragem o singură concluzie. Că mașinăria care stă în spatele Laurei Codruței Kovesi vrea să folosească Frauda EADS ca pe o carte câștigătoare în jocul de poker “political business”. Iar șefia DNA reprezintă în “political business” un important “The Gambler”, care nu trebuie lăsată la voia întâmplării. De aceea, noi înclinăm să credem că Dosarul EADS va fi tranșat nu în interesul social, ci în interes propriu.
Dacă interesul social înseamnă trimiterea după gratii a tuturor miniștrilor și șefilor de instituții implicați în marea fraudă și recuperarea prejudiciului de sute de milioane de euro, interesul personal înseamnă cu totul altceva și ține de “political business”.
Mai precis, înseamnă că în cel mai rău caz pentru “mașinărie”, Kovesi să rămâne la conducerea DNA. Iar în cel mai bun caz, șefiile Parchetului General și DNA să fie adjudecate de Laura Codruța Kovesi și de Mihaela Moraru-Iorga – procurorul care instrumentează dosarele Microsoft și EADS și care a încheiat glorios celebrul dosar “Trofeul Calității” în care ex-premierul Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare, lucru ce părea de neînchipuit vreodată.
Iar cartea de joc EADS va fi negociată cu toate forțele politice implicate în viața politică, dar și în frauda EADS. Se va negocia la sânge libertatea unora – cum este Vasile Blaga – contra cele două funcții majore în lupta împotriva corupției, așa cum este ea înțeleasă de mașinăria din spatele Laurei Codruței Kovesi.
Acum, după ce v-am prezentat aceste detalii tehnice veţi înțelege mai ușor de ce binomul SRI-DNA a reacționat virulent la derapajul politic ale ministrului tehnocrat al Justiției, Raluca Prună! Și uite-așa se dovedește că și un ministru al Justiție este prea mic în războiul “mașinilor” pentru deținerea puterii în România.
P.S. Așa cum am făcut mereu, vom sări în ajutorul adevărului și vom prezenta publicului larg un document ce face carieră în arhiva DNA. Dar aceasta în curând, în Episodul 6 din Frauda EADS.