Luni seară a avut loc un nou protest al magistraților pe treptele Palatului de Justiţie din București, pentru abrogarea OUG 7 care a modificat din nou Legile Justiției.
Zeci de procurori și judecători au ieşit pe scările Palatului de Justiţie, purtând coli cu mesaje precum „Stop ordonanţelor date peste noapte”, “We share the same values/ RO belongs in EuROpe”, ”Respectați statul de drept” şi “Independent Magistrates = Independent Europe”.
În mesajul care a circulat pe rețelele de socializare pentru mobilizare la protest, se arată următoarele:
“Sistemul de justiție și cetățenii au nevoie de stabilitate și de cooperare loială între decidenți și beneficiari, nu de măsuri controversate, luate în grabă, improvizat, cu periclitarea independenței justiției și a principiilor esențiale statului de drept.
Totodată, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție este o instituție de natură să creeze incertitudine în sistemul judiciar și care a fost înființată fără o consultare reală a magistraților. Din contră, atât un număr de aproximativ 4.000 de magistrați în mod individual, cât și plenul CSM, au emis opinii și avize negative față de legea de înființare a acestei secții, în timp ce organismele internaționale și-au exprimat, de asemenea, în repetate rânduri, dezacordul cu privire la funcționarea acesteia.
România este un stat membru al Uniunii Europene, iar crearea unui pachet paralel de investigare a magistraților nu este în acord cu valorile europene de independență și imparțialitate a justiției”.
Ca de obicei, magistraţii au fost susţinuţi de pe trotuarul de vizavi şi de câţiva protestatari #rezist. Aceștia au scandat sloganuri precum ”Cinste lor, cinste magistraților”, ”Vă iubim”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți”, ”Magistrați, rezistați!”.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a decis, în Adunarea generală de luni, să-şi menţină activitatea suspendată două ore zilnic, în intervalul 08:00 – 10:00, până la data de 31 martie 2019, anunţă instituţia printr-un comunicat de presă.