Cinci procurori – între care- Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT, și Marius Bulancea, șeful Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA – s-au înscris în cursa pentru obținerea funcției de procuror european din partea României, informează, vineri, Ministerul Justiției.
Toți candidații vor susține interviul în fața comisiei de selecție prezidate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Interviul va avea loc în 22 martie, începând cu ora 08.00, la sediul Ministerului Justiției.
Candidații se vor prezenta la interviu în ordine alfabetică, precizează MJ.
Iată cine sunt ceilalți candidați:
Procurorul Cătălin Borcoman este șeful DIICOT Brașov din anul 2012, el fiind la al doilea mandat. Anterior, dîntre 2009 – 2012 a fost adjunctul procurorului şef al DIICOT de la acea vreme, Codruţ Olaru, iar între 2007 – 2009, consilier al procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.
Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror la DIICOT și membru în Consiliul de conducere al Școlii Nationale de Grefieri.
Elena Hach este procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov.
Procurorul Marius Bulancea a fost și consilier al Laurei Codruța Kovesi, pe vremea când aceasta deținea funcția de procuror-șef al DNA. Unul dintre dosarele instrumentate de Bulancea este “Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. El instrumentează și cel mai nou dosar în care este vizat Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că, în mod indirect, în perioada 2007-2008, a primit mită aproape 800.000 de dolari de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie.
Viitorul procuror european va activa în subordinea procurorului-şef european, funcţie pentru care este considerată favorită Laura Codruţa Kovesi. Procedura pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European este în plină desfășurare.
Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.