Simina Tănăsescu a fost numită, luni, de președintele Klaus Iohannis, în funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), în locul lui Petre Lăzăroiu, care stă de 10 ani la CCR și din cauza căruia aceasta a demisionat din funcția de consilier prezidențial în urmă cu aproape un an.
Potrivit decretului semnat de șeful statului, Simina Tănăsescu va prelua mandatul de 9 ani la CCR începând cu data de 9 iunie 2019.
Lăzăroiu l-a acuzat atunci pe președintele Klaus Iohannis că a trimis-o pe consiliera Simina Tănăsescu să îl preseze ca să-și depună demisia.
Amintim că Lăzăroiu se află de 10 ani în CCR, fiind numit în iunie 2010 de președintele de atunci Traian Băsescu, iar Constituția stipulează că mandatul este de 9 ani.
O decizie din februarie a CCR prevede același lucru, însă Lăzăroiu nu vrea să plece, invocând faptul că are mandatul în curs de 9 ani, la care se adaugă un rest de mandat de 1 an.
Iată ce a declarat Lăzăroiu pentru Agerpres:
“M-am întâlnit cu doamna Simina Tănăsescu (consilier prezidenţial – n.r.), la cererea dânsei. Am fost la Facultatea de Drept, unde avea examene. M-a rugat prietenos să vin până la dânsa că are o misiune ingrată. Mi-a spus: uite, am hârtia aceasta (o cerere de la Fundaţia VeDem Just, prin care solicită preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, să pună în discuţie mandatul lui Petre Lăzăroiu – n.r). Zic: ştiu, e o aberaţie, circulă de vreo două săptămâni, eu nu iau în consideraţie. Păi da, dar zice: preşedintelui i se cere imperios să se emită un decret. Cu ce obiect? Păi, decret de revocare a ta. Zic: ştii bine că nu are niciun temei, nu are nicio prerogativă. Da, dar suntem în situaţia în care, dacă nu emite acest decret, ne dă în judecată respectiva asociaţie, dacă îl emite ne dai tu în judecată. Eu am zis: bineînţeles că aşa va fi”.
Lăzăroiu s-a dus să se plângă și la Antena 3, în direct, într-o emisiune specială pentru el – lucru fără precedent pentru judecătorii CCR.
Simina Tănăsescu este profesor universitar la Universitatea București, la Departamentul de drept public.
Are un doctorat în drept constituţional (menţiune “Foarte bine cu felicitările juriului”), la Universitatea Aix-Marseille III (1997) și o diplomă de studii aprofundate (menţiune “Bine”) la aceeași universitate.
A obținut licența în drept la Universitatea din Bucureşti în 1991.