Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea Guvernului Dăncilă de amânare cu două luni a termenului până la care Executivul trebuie să răspundă întrebărilor CEDO şi să îşi facă apărările atât pe fond, cât şi pe admisibilitate, în speța plângerii depuse la instituția europeană de către Laura Codruța Kovesi, după ce a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, în urma demersului fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, fără ca judecătorii CCR să-i lase vreo cale de atac.
Avocata lui Kovesi, Nicoleta Popescu, a declarat pentru G4Media.ro că Guvernul avea ca termen de răspuns data de 7 mai. Pe 25 aprilie, un subaltern al agentului guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, a adresat CEDO o cerere de preschimbare a acestui termen de 7 mai cu unul pentru data de 25 iunie 2019.
Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac
Pe 29 aprilie – a explicat avocata Popescu – CEDO a respins cererea Guvenului român de acordare a unui termen pentru data de 25 iunie, dar le-a acordat o mică păsuire pentru a-şi face apărările din 7 mai până pe 24 mai 2019.
După termenul din 24 mai, CEDO va acorda un termen şi pentru Kovesi pentru a răspunde întrebărilor Curţii şi argumentelor Guvernului şi pentru a-şi preciza pretenţiile financiare. Apoi, a explicat avocata Nicoleta Popescu, din nou CEDO ar putea acorda un nou termen pentru formularea unor observații suplimentare, atât din partea Guvernului, cât şi a lui Kovesi.
Avocata estimează că CEDO ar putea fixa un termen final când se va pronunţa în cauză atât pe fond, cât şi pe admisibilitate, în toamna acesui an.
Întrebată în cursul zilei de miercuri de reporteri cum comentează cererea guvernului, Kovesi a declarat: ”CEDO a informat ambele părți, procedura de judecată e una de urgență. E aberant să ceri un termen de 2 luni în condițiile în care e o procedură de urgență, cred că e doar o încercare de amânare a procesului din partea guvernului”.