UPDATE ora 13.40: Legea pensiilor, respinsă în Senat săptămâna trecută după ce a fost respinsă de CCR, a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaților – for decizional -, cu 197 voturi “pentru” și 70 de abțineri din partea PNL și USR.
Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD că vrea să “storcă voturi de la pensionari”.
“Această lege este o farsă. Să-ţi propui creşterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeţi că era în programul de guvernare, deşi nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (…) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale”, a spus Seidler, în plen.
Actul normativ a mai fost adoptat de Parlament, însă a fost atacat la CCR, care l-a declarat neconstituțional, deoarece nu prevede modul în care vor fi recalculate pensiile – sistemul informatic și personalul.
Ulterior, în Parlament au fost aduse modificări la trei articole declarate neconstituționale.
Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, care a iniţiat proiectul, susține că, după readoptarea actului normativ, ar trebui scos la licitație sistemul informatic și angajarea sau relocarea a 2.500 de angajați.
Olguța Vasilescu este optimistă și a lansat promisiuni electorale. Astfel, ea a declarat, marți, că toate pensiile vor ajunge la nivelul celor speciale.
“Pensionarii vor ajunge la nivelul pensiilor speciale. Vă dau un exemplu: un profesor universitar va avea 8.000 de lei pensie, iar un pensionar militar va ajunge la 3.500 lei”, a asigurat Vasilescu.
Legea ar urma să se aplice treptat, de la 1 septembrie până în anul 2022, când nu va mai fi Guvernul Dăncilă.
Doar prima promisiune va fi onorată: majorarea punctului de pensie, de la 1 septembrie, la 1.265 lei. Dar Guvernul a făcut o șmecherie: nu a indexat pensiile cu 9% la 1 ianuarie, așa cum prevede legislația actuală, astfel că pensionarii vor pierde.
De la 1 ianuarie 2020 ar urma să crească punctul de pensie la 1.775 lei, dar deja Guvernul nu mai are bani. Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care a trimis o adresă autorităților locale să taie din cheltuieli deoarece MFP nu mai are bani pentru salarii în trimestrul IV al acestui an, neagă că nu mai sunt bani.
“Am auzit ieri un fost premier spunând că nu sunt banii prevăzuţi pentru anul 2020. Păi cum să-i prevăd? Avem buget anual. Anul acesta sunt prinse sumele, iar calculele făcute atunci când am făcut legea fiscal-bugetară până în 2021, acolo s-a luat în calcul acel impact bugetar pe care Legea pensiilor care e în Parlament îl prevede. Deci sunt luate în calcul sumele”, a spus Teodorovici, a doua zi după ce în mass-media a apărut documentul.
Potrivit proiectului de lege, punctul de pensie va fi majorat la 1.875 lei în anul 2021, adică sumă aferentă valorii punctului de referință (VPR) nou introdus de 75 de lei plus majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții, potrivit Olguței Vasilescu.
Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.
Numai că PSD “vinde izmene pe călător”, deoarece nu va mai fi la putere după alegerile parlamentare din 2020, eșecul de la europarlamentare fiind relevant în acest sens.
Tot Olguța Vasilescu spunea că, în acest an, legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde de lei, în 2021 de 51 de miliarde de lei, iar în 2022 impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei.
Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș.
De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri.
Printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.
Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.