UPDATE: DIICOT a anunțat, într-un comunicat, că procurorii au ridicat documente de la sediul TAROM și au făcut percheziții la punctul de lucru al unui sindicat al companiei. În acest dosar au fost făcute în total 25 de percheziții, cercetările fiind făcute “in rem”, pentru fapte de delapidare şi corupţie.
Procurorii DIICOT efectuează, marți, percheziții la sediul sindicatului TAROM, care își are sediul în incinta companiei aeriene de stat, dar și la domiciliul liderului de sindicat al direcției Tehnice, într-o anchetă vizează patrimoniul companiei.
Sunt vizați și mai mulți mecanici, sub suspiciunea de delapidare.
Au fost furate piese de milioane de lei pentru avioane pe care TAROM nu le mai are în posesie. Totodată, angajați ai TAROM își luau concedii pentru a lucra la alte companii.
Toate aceste nereguli au fost depistate de Corpul de control al premierului Viorica Dăncilă, în urma unei verificări dispuse de demnitar la începutul acestui an. Au fost stabilite și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018.
Surse judiciare precizează că sunt făcute cercetări și pentru constituire de grup infracțional organizat.
În toamna anului 2016, Tarom a retras din flotă cele două aeronave, iar în iunie 2018 le-a vândut. Pe 25 iunie, Tarom a anunţat vânzarea a două aeronave AIRBUS A310 către compania aeriană Armenia Airways Aircompany pentru care a obţinut 5,48 milioane de dolari.
Avioanele au fost scoase la vânzare în februarie 2018, cele două aeronave fiind neoperabile şi aflându-se în stare de conservare din septembrie 2016, preciza Tarom. Tarom susținea în iunie 2018 că valoarea celor două aeronave a fost amortizată complet la momentul vânzării, air preţul stabilit de evaluator, respectiv 5.472.977,87 USD, a fost uşor depăşit de oferta Armenia Airways.
Decizia de vânzare ar fi fost justifică prin prisma faptului că pentru operaţionalizarea acestora, în vederea reluării zborurilor comerciale, Tarom ar fi ajuns să plătească o sumă aproximativă de 26,5 milioane USD în doi ani.