Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), condusă interimar de Adina Florea, a cerut Direcției Naționale Anticorupție (DNA) dosarul în care este cercetat agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, care îl apără pe fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, în defavoarea statului român.
Adina Florea transmite vineri, într-un comunicat de presă, că Secția specială a primit o plângere penală din partea lui Mocanu, care susține că DNA a deschis abuziv dosarul.
Șefa Secției speciale spune că, “pentru lămurirea aspectelor sesizate”, Secția specială a cerut DNA o copie a ordonanţei de începere a urmăririi penale in rem.
În data de 16 mai 2019, HotNews.ro a a publicat o investigație privind acțiunile întreprinse de agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, în dosarul în prin fostul șef PSD Liviu Dragnea încearcă să obțină revizuirea condamnării la 2 ani cu suspendare în cazul Referendumul.
Liviu Dragnea va putea scăpa printr-o posibilă soluție favorabilă la CEDO și de condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României.
Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.
HotNews.ro a consultat la Strasbourg documentele depuse în acest dosar – informația pe scurt:
- În 3 octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O’Connor, depune o plângere la CEDO prin care speră să obțină apoi la Înalta Curte revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.
- Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”
- În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia
- În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar
- În locul ei, Dăncilă îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu, un avocat de 35 de ani care i-a avut drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam
- În 11 martie, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care cere CEDO direct aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.
Vezi detalii AICI.