Dosarul “Tel Drum”, în care fostul lider PSD Liviu Dragnea (aflat acum în penitenciar pentru 3 ani și 6 luni) este urmărit penal din noiembrie 2017 pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi deturnarea de fonduri europene va fi trimis în judecată până la sfârșitul acestui an, a anunțat, marți, procurorul-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Nistor Călin.
În urmă cu o săptămână, Tribunalul Teleorman a respins cererea DNA de redeschidere a unui dosar clasat în urmă cu 6 ani de DNA.
“Săptămâna trecută s-a pronunțat Tribunalul Teleorman, a fost respinsă acea cerere de confirmare a redeschiderii urmăririi penale. Am discutat cu procurorul de caz (Alexandra Lăncrănjan, n.r.) și șeful de secție, sper ca într-un termen rezonabil să fie dată soluția în acest dosar”, a declarat Călin, la sosirea la Parchetul General, unde are loc o reuniune convocată de procurorul general interimar Bogdan Licu.
Întrebat ce înseamnă termen rezonabil, Călin Nistor a replicat: “Nu știu. Până la sfârșitul anului sigur se va da o soluție. Sper. Sper că va fi soluționat cu o soluție legală”.
În acest dosar, Liviu Dragnea este urmărit penal începând din noiembrie 2017, iar procurorii au pus sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor acestuia: un teren de aproape 3.000 mp, un apartament de 80 mp, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturile lui.
Anul acesta, în luna martie, procurorul Adin aFlorea, de la Secția pentru anchetarea magistraților, a transmis către DNA patru cereri de preluare a dosarului Tel Drum, motivând că în această cauză sunt vizați și magistrați. Îndă fostul procuror general Augustin Lazăr a decis ca dosarul Tel Drum să fie instrumentat în continuare de Direcția Națională Anticorupție.
În 30 mai, a fost audiată ca martor și Carmen Dan, la acea dată ministru de Interne, iar la data faptelor, consilier județean și membru în comisiile de licitații pentru privatizarea Tel Drum.
Dosarul s-a constituit în urmă unei sesizări a OLAF transmisă DNA. Pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi înființat, în 2001, un grup infracțional organizat “care acționează și în prezent”, format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri. Gruparea infracțională ar fi furnizat fonduri pentru PSD, prin donații ale membrilor.