Ludovic Orban, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern, după ce Executivul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură în 10 octombrie, va purta, marți, ultimele negocieri cu ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri cu Pro România, înainte de anunțarea listei miniștrilor pe care i-a ales pentru Cabinetul său.
Orban a anunțat că “ordinea întâlnirilor a fost stabilită în funcţie de disponibilitatea de timp pe care au avut-o partenerii de dialog”.
„Marţi şi miercuri vom avea runda de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură şi alături de care am reuşit demiterea Guvernului PSD. În cursul zilei de mâine ne vom întâlni cu delegaţiile ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri ne vom întâlni cu reprezentanţii Pro România”, a precizat, luni, Ludovic Orban.
La negocierile de săptămâ na trecută, niciuna dintre partidele din Opoziție nu i-a promis sprijinul. Însă Orban ne-a “orbit” în față, susținând contrariul.
„Punctul de vedere exprimat de foarte multe dintre formaţiunile politice este acela că vor să învestească un guvern monocolor liberal, iar prezenţa altor formaţiuni în actul de guvernare, la nivel de miniştri, în funcţie de cei care îşi doresc, poate să genereze dezangajarea sprijinului mai multor formaţiuni partenere”, a spus liderul PNL.
Ponta nu votează Guvernul PNL: „Nici vorbă!”. Orban, furios: „Mi s-a părut că ne-am înțeles”
Kelemen (UDMR), după negocierile cu Orban: Nu am promis sprijin
Tăriceanu, după negocierile cu Orban: Nu pot spune că am hotărât ceva
Cât privește lista cu propunerile de miniştri şi programul de guvernare, Orban a anunțat că vor fi depuse joi, cel târziu vineri, iar Birourile permanente ale Parlamentului se vor reuni luni pentru a se stabili un calendar de audieri.
„Propunerea noastră este ca votul de învestire a guvernului să se producă cât mai repede posibil. Vom depune lista guvernului şi programul de guvernare joi, cel târziu vineri. Birourile permanente reunite, şi aici sper că PSD va depăşi tentativa de boicot pe care a anunţat-o şi îşi vor îndeplini obligaţiile regulamentare – normal, reuniunea Birourilor permanente reunite să fie luni şi se poate stabili un calendar de audieri care să permită votul de învestitură a guvernului miercuri. Mi se pare un calendar rezonabil”, a afirmat premierul desemnat.
„Programul de guvernare este aproape gata, mai preluăm anumite sugestii, pe care le-au formulat partenerii sociali în cuprinsul anumitor programe sectoriale. Ca atare, România are nevoie cât mai rapid de un guvern legitim, un guvern învestit de Parlament, care să aibă capacitatea deplină de exerciţiu a puterii la nivel guvernamental”, a insistat Orban.
Lista miniștrilor (surse)
Lista ministerelor și a miniștrilor, așa cum este ea discutată în acest moment, potrivit surselor HotNews.ro:
1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene și cel al Românilor de pretutindeni) – Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne – Laurențiu Leoreanu (pe listă era anterior și Marcel Vela)
3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)
5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul) – Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)
6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)
7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)
8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)
9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) – Costel Alexe
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) – Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene – un independent
13. Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan
14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) – Lucian Bode
15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
16. Ministerul Sănătății – Horațiu Suciu (în calcul fusese luat și Vasile Rîmbu)