După ce nu desființează prin ordonanță de urgență (OUG) Secția specială de anchetare a magistraților (SIIJ), Guvernul Orban nu va abroga prin OUG nici Legea recursului compensatoriu, care a fost adoptată în urmă cu 2 ani de parlamentarii PSD-ALDE, cu sprijinul celor ai UDMR, și în baza căreia au fost eliberați anticipat din pușcărie peste 20.000 de deținuți.
Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
“O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. În acelaşi timp, Guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţiei”, a spus Predoiu.
“În plus, este o problema de tehnica legislativă în sensul că este o problemă de lege penală mai favorabilă”, a adăugat ministrul PNL al Justiției.
Predoiu a argumentat că are trei motive: “O abrogare abruptă a recursului compensatoriu va duce la condamnări de la CEDO, dacă nu e însoțită de măsuri privind îmbunătățirea condițiilor din penitenciare. Am semnale scrise în acest sens. În plus, este o problema de tehnica legislativă în sensul că este o problemă de lege penală mai favorabilă”.
„În plan juridic, în Parlament vom susţine acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu şi înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică”, a mai spus Predoiu, într-o conferinţă de presă la sediul MJ