Procurorii DNA Timișoara au efectuat, luni dimineață, 5 percheziții într-un dosar de luare și dare de mită și trafic de influență, descinderile având loc inclusiv la sediul PSD Arad, la doi deputați ai acestui partid, de la filiala Arad – Florin Tripa și Dorel Căprar – și un senator de la PSD Caraș Severin: Ioan Chisăliță.
Totodată, procurorii au descins la sediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar și la casele altor suspecți.
În dosar este vizat și șeful DRDP Timișoara, Cristian Ilie Ispravnic. Acesta, dar și cei trei parlamentari au fost citați să se prezinte la audiere la DNA Timișoara.
UPDATE 4: Deputatul Dorel Căprar a ieșit la audieri luni seara și a declarat că nu știe de ce a fost adus la sediul DNA timișoara. “Am dat declaraţii. Nu mă simt vinovat cu nimic, nu ştiu de ce m-au adus aici”, a afirmat Căprar.
Întrebat de presă dacă a făcut numiri politice la DRDP Timişoara, el a negat.
UPDATE 3: La sediul DNA a ajuns, luni după-amiaza, și șeful DRDP Timişoara, Cristian Ispravnic. „Nu ştiu încă nimic. Nu pot să fac declaraţii, pentru că este un dosar în curs”, a spus Cristian Ispravnic, asaltat cu întrebări de jurnaliști.
De asemenea, deputatul Dorel Căprar a fost săltat de procurori chiar din sediul PSD Arad și adus la audieri cu o mașină a anchetarorilor.
UPDATE 2: Senatorul PSD de Timiș, Ioan Chisăliţă, a fost audiat timp de peste două ore și a declarat presei, la ieșire: “Nu am nicio legătură. Ce am avut de declarat, am declarat. Am fost doar audiat”.
Potrivit unor surse judiciare, la punctul de lucru al DRDP Timişoara din Vama Nădlac II li s-ar fi pretins şoferilor de TIR diverse sume, drept mită, dacă se constata, la cântărirea camioanelor, că greutatea nu ar fi fost corespunzătoare reglementărilor sau documentelor de transport. Cuantumul mitei era de până la 100 de euro pe transport, iar o parte din bani se ducea la PSD.
UPDATE: Direcția Națională Anticorupție precizează, într-un scurt comunicat, că ”procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție în perioada 2016-2019”.
”În cursul zilei de 09 decembrie 2019, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza județelor Timiș și Arad, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.
Tripa: Sunt suspect de trafic de influență
Deputatul Florin Tripa a mers împreună cu avocatul său la sediul DNA Timișoara, după ce anchetatorii nu l-au găsit acasă și l-au sunat să se prezinte urgent la audiere.
Tripa a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că ”sunt suspect de trafic de influență, că aș fi favorizat numirea în funcție a unui domn (șeful DRDP Timișoara – n.r.)”.
”Raportat la persoana mea, există o interceptare în care mi s-a pronunțat numele, dar nu știu mai mult”, a adăugat el.
Întrebat dacă s-a depus un denunț împotriva lui, deputatul a spus: ”Nu mi s-a comunicat că este un denunț, dar este posibil”.
La intrarea în sediul DNA, deputatul le-a declarat jurnaliștilor de la Opinia Timișoarei:
”Habar nu am de ce m-au chemat. Mi-au venit la șase dimineața, acasă. Eram în drum spre aeroport. Am înțeles că și ceva percheziții la sediul PSD Arad. Au venit la 6 dimineața, mi-au speriat copilul, au spart ușa, la figurat. M-am prezentat aici. Declarăm ce e de declarat și vorbim după”.
Potrivit publicației, este vorba despre șpăgile primite de angajații DRDP Timișoara pentru a măslui greutatea camioanelor de marfă care treceau în Ungaria.
Ancheta a început în urmă cu 9 luni, după ce autoritățile anticorupție au aflat că pentru a trece cu vederea greutatea reală a camioanelor se plăteau șpăgi între 50 și 100 de euro angajaților Direcției de Drumuri și Poduri.
De asemenea, se presupune că mai mulți politicieni interveneau pentru ca anumite camioane să nu fie cântărite, iar banii ar fi fost folosiți în interesul PSD Arad.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul ar fi fost instrumentat după ce membrii echipei tehnice a faimoasei trupe rock ACDC au depus o plângere penală, revoltați că angajații CNAIR, respectiv de la DRDP Timișoara, le-au cerut șpagă la ieșirea prin Vama Nădlac. Mai precis, șpaga era pentru a le lăsa să iasă din țară TIR-urile care transportau scena, boxele, luminile și celelalte echipamente tehncice, după concertul ce a avut loc în Piața constituției din București și la care au participat 60.000 de persoane.