Nelu Iordache, unul dintre „regii asfaltului”, a fost achitat definitiv, de Curtea de Apel București, după 6 ani de judecată, în dosarul „Transalpina”.
Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2014, de procurorii DNA, sub acuzațiile de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Judecătorii au stabilit că prima infracțiune nu este prevăzută de legea penală.
În cazul celei de a doua infracțiuni, magistrații au decis că Nelu Iordache a încălcat legislație secundară, nu primară – adică legi.
Și ceilalți inculpați, şefi ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, din cadrul CNADNR, au fost achitați. În cazul lor, unele dintre infracțiuni s-au prescris, iar altele au fost respinse pe același temei de încălcare a unor atribuții și sarcini de serviciu, și nu legi.
Nelu Iordache este judecat în 5 dosare de corupție.
În acesta, procurorii DNA au reținut, în rechizitoriu următoarea stare de fapt:
”În perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.), inculpaţii Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.
Pentru ca cei menţionaţi să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L. (societatea care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-a determinat pe Mircea Nicolae Dorel, director la Departamentul Analize – Decontări al societății să întocmească în fals mai multe situații de lucrări și facturile aferente.
Paguba cauzată de S.C. ROMSTRADE S.R.L. părţii vătămate C.N.A.D.N.R. S.A., reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate a fost estimată la suma totală de 22.849.267,12 lei, fiind recuperată în întregime în cursul urmăririi penale, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.) este o subunitate a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A.
La data de 5.09.2008, C.N.A.D.N.R. S.A. – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a încheiat cu S.C. ROMSTRADE S.R.L. Giurgiu un contract prin care constructorul se obliga să proiecteze şi să execute modernizarea drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km contra sumei de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adaugă TVA de 144.195.413,18 lei.
Pentru execuţia lucrării s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de începere dat de C.N.A.D.N.R. S.A. – D.R.D.P. Craiova (22.10.2008), durată ce nu include perioada de timp friguros.
Sistemul de finanţare al lucrării era „credit furnizor”. Acesta înseamnă că executantul S.C. ROMSTRADE S.R.L. Giurgiu mai întâi efectuează lucrările de construcţie drumuri şi poduri, iar după finalizare i se decontează plata lucrărilor.
Având în vedere complexitatea lucrărilor, pentru a urmări dacă situaţiile de plată şi facturile sunt conforme cu prevederile contractului (studiu de fezabilitate, proiectul tehnic, detalii de execuţie etc.), au fost numite, prin decizie a directorului regional al D.R.D.P. Craiova, persoane din cadrul instituţiei, responsabile să răspundă pentru corectitudinea documentelor confirmate / acceptate.
Pe fondul apariției unor suspiciuni, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 8 aprilie 2010, a fost adusă la cunoştinţă conducerii D.R.D.P. Craiova, că directorul general al C.N.A.D.N.R. a dispus efectuarea unui control la direcţia regională cu privire la legalitatea deconturilor efectuate şi realitatea lucrărilor executate. De la data înştiinţării şi până la data de controlului efectiv, deci perioada 08 – 23.04.2010, reprezentanţii D.R.D.P. Craiova împreună cu cei ai S.C. ROMSTRADE S.R.L. au întreprins demersuri pentru acoperirea deficienţelor, mai exact au fost suplimentate echipele de muncitori pentru a executa un volum cât mai mare de lucrări din cele neexecutate, dar confirmate ca fiind executate şi decontate în lunile august – octombrie 2009.
Deşi, de la data întocmirii situaţiei de lucrări (luna august 2009) şi până la data controlului (23 aprilie 2010), au trecut aproximativ 8 luni şi, cu toate eforturile depuse de inculpaţi în perioada 08 – 23.04.2010 (data anunţării controlului şi data efectuării în concret a controlului), de a masca şi muşamaliza neregulile în executarea obiectivului investiţional DN 67C, nu s-a reuşit acoperirea tuturor lucrărilor neexecutate şi decontate de D.R.D.P. Craiova, raportul de constatare realizat în urma controlului a confirmat faptul că în derularea proiectului au fost acceptate la plată sume mari de bani pentru lucrări neexecutate.
Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada august 2009 – iunie 2010, Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale care figurau că au fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.
Conform contractului, verificarea existenţei obligaţiei de plată se realizează prin verificarea documentelor justificative din care să rezulte pretenţia S.C. ROMSTRADE S.R.L, precum şi realitatea „serviciului efectuat” (bunurile au fost livrate, lucrările executate şi serviciile prestate).
Documentele care atestă bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate sau din care reies obligaţii de plată certe, se vizează pentru „bun de plată” de către persoanele nominalizate prin decizie, în cazul de față reprezentanții D.R.D.P. Craiova, inculpați în cauză.
Pentru aprobarea la plată a lucrărilor neefectuate şi a materialelor de construcţie inexistente, în cursul derulării contractului menţionat, Iordache Nelu, în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L., l-a determinat pe Mircea Nicolae Dorel, director la Departamentul Analize – Decontări al societății să întocmească în fals următoarele acte:
- două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări la trei poduri ( la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de 1.750.962 lei
- o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate.
- mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări constând în „doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm” şi „scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm”, valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de D.R.D.P. Craiova fiind de 4.063.978,44 lei.
Totodată, a întocmit facturile fiscale pentru situaţiile de lucrări sus menţionate, pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării în beneficiul S.C. ROMSTRADE S.R.L.”.