NEMERNICIE! Iată Primele de Paști încasate, încă din 9 aprilie, de șefii CEC Bank: 10.000 de euro – Bogdan Neacșu, 7.000 de euro – Lucica Popa, 6.000 de euro – Mirela Iovu, 5.000 de euro – Laura Mihai, 5.000 de euro – Cristian Nae și Elena Huțanu – 4.000 de euro! Adică 50% din salariul de încadrare, pentru că au o vechime mai mare de… 3 luni!
Au terfelit SOLIDARITATEA!
DEZUMANIZARE! Aici vorbim despre lăcomia șefilor „patroni” nevolnici peste banii publici, lăcomie care nu are limite nici în Sfintele Sărbători Pascale! Ba, mai mult, folosesc acest prilej de prosternare religioasă pentru a înhăța mii de euro total nemeritați.
DRAMATIC! Și, simultan, jumătate dintre cei circa 1,2 milioane de români aflați în șomaj tehnic NU au primit nici până astăzi banii promiși de Iohannis-Orban-Cîțu-Violeta-Vela! Adică plata pentru 15 zile de suspendare a activității, respectiv perioada 15 martie – 31 martie, atinge fabuloasa sumă de… 850 de lei.
DEZAMĂGITOR! În niciun act oficial – decretele lui Iohannis, ordonanțle militare ale lui Vela și ordonanțele de urgență ale lui Orban-Cîțu-Violeta – NU se face vorbire de eliminarea sau cel puțin plafonarea Primelor de Paști în sectorul bugetar, la un maxim decent de 500 de lei de persoană, indiferent de instituție și de funcție.
Șomeri tehnici, lăsați fără bani de Paști
REALITATE! Suntem în Stare de Urgență și ne trăim viața sub Ordonanțe Militare, din 15 martie 2020. De 40 de zile, circa 1,2 milioane de români au rămas fără serivciu, iar ultimele salarii întregi au fost încasate în jurul datei de 20 martie.
SACRIFICIU! De atunci, cei 1,2 milioane de „șomeri tehnici” – adică șomeri din vina Guvernului, care i-a silit să-și suspende activitatea – așteaptă să primească de la stat compensația de 75% din salariu, dar nu mai mult decât cel mediu pe economie. Adică între 1.672 și 4.000 de lei. Iar cum Guvernul Orban a decis să achite, ca până pe 15 aprilie, numai 50% din șomajul tehnic, rezultă că angajații trimiși acasă ar fi putut primi sume între 836 lei (dacă erau încadrați cu salatiul minim) și 2.000 de lei (cei cu salariul mediu).
BIROCRAȚIE! Dar, din datele publice rezultă că, din cele peste 560.000 de dosare depuse, numai 360.000 au fost încheiate, iar maxim 250.000 de oameni au primit această subvenție, deși ne aflăm în 17 aprilie, în Vinerea Mare, la două zile de Sărbătorile de Paști. O posibilă soluție: cei cu buzunarele goale din cauza Guvernului să se împrumute de la prietenii și rudele mai înstărite până când le vor intra banii de la stat.
Nae & Neacșu – Tineri și lacomi!
CIOCOISM! Evident, NU aceeași situație de SĂRĂCIE e la CEC Bank. Conform contractului Colectiv de Muncă semnat de actuala conducerea a băncii de stat și de lidera de sindicat Ioana “Hoața” Onofrei, anagajații primesc într-un an de zile TREI PRIME:
- Prima de Paști;
- Prima de Crăciun;
- Prima de Fidelitate.
ULUITOR! Valoarea celor TREI Prime este egală cu:
- 25% din salariu de încadrare, pentru cei cu maxim 3 luni de muncă în CEC;
- 50% din salariu de încadrare, pentru cei cu vechime de peste 3 luni.
ABUZ! Adică, în CEC Bank nu există egalitatea în fața lui Dumnezeu, în fața Democrației și nici în fața Constituției.
DISCRIMINARE! În acest fel, se demonstrează că șefii sunt mult mai egali decât angajații, când vorbim despre Primele Pascale; deși, în acest caz discutăm despre o prima colectivă, care TREBUIE să fie unitară tocmai pentru că, de sărbătoare religioasă, NU este o primă de realizări, NU este un BONUS de performanță, este o primă de egalitate în fața lui Dumnezeu!
NO COMMENT! Dar, la CEC, șefii fac ce doresc, deși au fost NUMIȚI de ministrul de Finanțe și ar trebui să asculte de deciziile ministrului – în cazul de față Florin Cîțu. Dar oare Cîțu, fost șefuț de bancă, le-a interzis să-și dea Prime de Paști de valori atât de mari, de mii de euro?
LĂCOMIE! De ce au luat șefii CEC Bank această decizie de a plăti din bani publici Primele Nesimțite de Paști, în vreme de Pandemie COVID-109? Ca să încaseze în data de 9 aprilie următoarele sume:
-
Bogdan Neacșu – 10.000 de euro!
-
Lucica Popa – 7.000 euro!
-
Mirela Iovu – 6.000 euro!
-
Cristian Nae – 5.000 euro!
-
Laura Mihai – 5.000 euro!
-
Elena Huțanu – 4.000 euro!
DEZMĂȚ! Dacă ar fi funcționat SOLIDARITATEA în banca de stat CEC Bank, atunci toți cei 6.000 de angajați ar fi primit o Primă de Paști unitară, de 120 de euro. Practic, ar fi costat „banul public” circa 700.000 de euro. Dar cum CEC Bank a plătit pe 9 aprilie circa 1,3 milioane de euro pe Prima de Paști, considerăm că s-ar fi putut realiza o economie de 600.000 de euro!
ORDIN! Din 15 martie 2020, România este condusă prin decrete ale Președintelui Klaus Iohannis, prin Ordonanțe Militare emise de ministrul de Interne, Marcel Vela, și prin Ordonanțe de Urgență date de Guvernul Orban, toți PNL-iști.
PROTECȚIE! Am căutat în toate documentele emise de Iohannis, Vela și Orban și NU am găsit nicio decizie legată de Prima de Paști. În aceste condiții, conducerile instituțiilor de stat au hotărât valoarea Primei de Paști în funcție de caracterul șefiilor, fiecare în parte.
CREDINȚĂ! Suntem în Sfânta Săptămână a Patimilor! Iisus Hristos ne învață să trăim în armonie, respect și onestitate. Biserica Ortodoxă ne garantează că, indiferent de starea materială, de funcții sau de sănătate, toți suntem egali în fața lui Dumnezeu.
PRINCIPII! Democrația ne spune că egalitatea între persoane, indiferent de sex, religie sau naționalitate este sacră. Constituția României stipulează că nimeni nu poate fi mai presus de lege.
DEZGUSTĂTOR! Și, totuși, în plină Pandemie COVD-19, la CEC Bank cele enumerate mai sus sunt praf în vânt. Lăcomia șefilor băncii de stat – în frunte cu Bogdan Neacșu, Lucica Popa, Mirela Iovu și Cristian Nae – este fără margini. Această lipsă de empatie și respect față de propriii angajați și de cei care le plătesc salariile uriașe sunt demonstrate clar de valoarea Primelor de Paști.
VA URMA!
Citiți aici SAGA CEC Bank…