Scandalul internării și menținerii forțate în spital a românilor infectați cu noul coronavirus, dar asimptomatici a luat amploare, după ce spitalele au fost golite de bolnavii de alte boli, pentru a-i ține cazați acolo pe cei pozitivi COVID-19.
Spre exemplu, în Spitalul Clinic de Urgență Colentina din București, care dispune de 860 de paturi, sunt internați în prezenta 81 de pacienți cu coronavirus.
În ultimele 4 luni de stare de urgență și de alertă, au fost internați la „Colentina” numai 560 de pacienți cu Covid-19, în condițiile în care aici erau tratați înainte peste 20.000 de bolnavi în fiecare lună, potrivit managerului unității medicale.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seara, la Realitatea Plus, că va semna marţi un ordin prin care pacienţii asimptomatici vor fi trimiși în izolare acasă, după ce vor fi spitalizați timp de 10 zile.
El a precizat că este nevoie ca ei să fie supravegheaţi medical în spitale deoarece simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare.
„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie“, a anunțat ministrul Sănătăţii.
Tătaru a recunoscut că „acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele”.
„Dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a argiumentat el.
Ministrul a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată.