Ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, a așteptat să treacă alegerile locale pentru a anunța că deficitul bugetar a urcat la 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB) după primele opt luni ale acestui an. (Vezi la finalul articolului documentul cu execuția bugetară în perioada ianuarie – august)
„Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19. Sume în valoare de 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19″, precizează Ministerul Finanţelor, care a publicat luni datele privind execuţia bugetară la opt luni.
În primele opt luni ale anului trecut, execuţia bugetară indica un deficit de 21,9 miliarde lei, respectiv 2,1% din PIB.
Potrivit estimărilor oficiale, deficitul bugetar va urca la 8,6% din PIB în acest an, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criză prin care trece România.
Potrivit MFP, creșterea deficitul bugetar este explicată, pe partea venituri:
• de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-august datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (14,4 mld lei),
• de creșterea cu 2,8 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-august 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
• de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei.
La cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 mld lei.