După incendiul de la Spitalul Piatra Neamț care a ucis 10 pacienți Covid intubați la Secția de Terapie Intensivă și a rănit alți 7, între care și medicul de gardă, premierul Ludovic Orban a decis, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și șefii DSU, IGSU și al Inspecției Sanitare de Stat, să se efectueze controale la toate secțiile ATI din țară.
„În cursul dimineţii, am avut o întrevedere cu domnii miniştrii Marcel Vela, Nelu Tătaru, secretarul de stat Raed Arafat şi domnul Iamandi, cu alţi factori responsabili implicaţi în evaluarea situaţiei în urma tragediei de la Neamţ. La videoconferinţă, am solicitat ca echipe mixte ale DSP – partea de inspecţie sanitară şi din partea ISU, respectiv pompierii, să efectueze o evaluare începând de luni în toate secţiile de terapie intensivă, o evaluare privitoare la toate instalaţiile de alimentare cu gaze pentru secţiile de terapie intensivă şi, de asemenea, la verificarea conformităţii cu reglementările în ceea ce priveşte măsurile pentru a asigura siguranţa pacienţilor şi a cadrelor medicale în cadrul secţiilor de terapie intensivă”, a spus Orban.
Premierul a precizat că a mai solicitat ca specialiştii în investigarea incendiilor să ajute “cu toată puterea” ancheta procurorilor privind incendiul de la Piatra Neamţ.
„Am solicitat susţinerea cu toată puterea a anchetei efectuate de Parchetul General, pentru stabilirea responsabililor de tragedia care s-a petrecut la Piatra Neamţ, atât specialiştii de la Institutul pentru Criminalistică, cât şi criminalişti din partea Poliţiei, reprezentanţii ISU, specialiştii de la INSEMEX, să se implice cu toate expertiza şi cu toate capacitatea pentru a identifica cât mai rapid cauzele producerii incendiului şi pentru a stabili cu precizie responsabilităţile, astfel încât cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere”, a explicat premierul.
Orban a adăugat că a solicitat o mobilizare suplimentară din partea autorităţilor pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, dar şi pentru a creşte capacitatea de tratare a pacienţilor în secţiile de terapie intensivă.
„Am solicitat din nou o mobilizare suplimentară pentru a asigura respectarea măsurilor de protecţie sanitară, pe care le-am dispus atât la nivel naţional, cât şi măsurile care se adoptă la nivel judeţean sau local, în funcţie de depăşirea indicelui de răspândire a virusului. De asemenea, am solicitat mobilizarea suplimentară a resursei umane pentru a sprijini activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică şi pentru a sprijini serviciile de ambulanţă, care sunt puse la grea încercare. Am mai solicitat identificarea în continuare de noi soluţii pentru a creşte capacitatea de tratare în spitale, în primul rând în cadrul secţiilor de terapie intensivă”, a afirmat premierul.