Curtea de Apel Ploieşti a respins pe un motiv cât se poate de pueril strămutarea dosarului în care sunt judecați Mircea Cosma, vicepreședinte al PSD Prahova, și fiul său, Vlad Cosma, fost deputat PSD și prieten la cataramă cu fugarul Sebastian Ghiță: inculpații au pierdut puterea pe plan local, deoarece nu mai dețin funcții publice.
DNA Ploieşti a cerut strămutarea cauzei la un alt tribunal din circumscripţia Curţii de Apel Ploieşti, considerând că judecarea dosarului trebuie să aibă loc în condiţii „normale şi de echitate”.
Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată solicitarea, motivând și faptul că „pretinsa împrejurare referitoare la faptul că ar fi afectată imparţialitatea judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova, raportat la poziţia inculpaţilor în judeţul Prahova, nu a fost dovedită”.
„Mai mult decât atât, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei (…) Curtea constată că inculpaţii … şi…, în prezent, nu mai deţin funcţii publice şi nici structurile de conducere în… (…) În concluzie, Curtea reţine că, în speţă, nu se invocă şi nici nu se conturează date în legătură cu motivele strict prevăzute de dispoziţiile legale pentru a se dispune strămutarea cauzei, aşa încât se apreciază că această cerere de strămutare nu este întemeiată, nerezultând date certe şi concrete în legătură cu un pericol real şi iminent de tulburare a ordinii publice în comunitatea locală, iar în motivele invocate de Parchet, neexistând nici elemente solide, argumentate, în măsură să determine concluzia că imparţialitatea judecătorului ar fi afectată datorită calităţii părţilor ori împrejurărilor cauzei”, se menţionează în motivare.
Dar iată ce au invocat procurorii DNA Prahova, potrivit aceluiași document:
„În motivarea cererii de strămutarea dosarului nr.313/1/2020 al Tribunalului Prahova s-a arătat că este de notorietate faptul că inculpatul… (Mircea Cosma – n.r.) a deţinut o perioadă lungă de timp, între anii 2000 şi 2004, 2008 şi 2016 funcţia publică de preşedinte al …. precum şi pe aceea de preşedinte al… În luna ianuarie 2020 a fost ales vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice, preşedintele… fiind actualul preşedinte al… în condiţiile în care… are calitatea de parte civilă în… Tribunalului Prahova. A mai susţinut parchetul că inculpatul… a deţinut şi deţine în continuare o importantă poziţie în ierarhia socială şi politică din judeţ, fiind o persoană publică ale cărei acţiuni sunt urmărite de comunitatea prahoveană precum şi că notorietatea persoanelor este valabilă şi în cazul inculpatului… fost deputat în Parlamentul României (Vlad Cosma- n.r.). Faţă de aceste argumente s-a apreciat că s-ar putea crea suspiciuni rezonabile legate de imparţialitatea judecătorilor care ar trebui să soluţioneze dosarul nr.313/*1/2020. Totodată, s-a precizat că datorită articolelor apărute în presa locală şi centrală, în emisiuni realizate de diverse posturi de televiziune cât şi din comunicatele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la acest moment se ştie faptul că la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie au existat şi există în lucru dosare formate în urma plângerilor penale depuse de inculpaţii …şi împotriva procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti în care au fost audiaţi şi magistraţi judecători de la instanţele prahovene, inclusiv de la Tribunalul Prahova”, se precizează în motivarea instanţei.
Tribunalul Prahova l-a achitat deja pe Vlad Cosma într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Decizia procurorilor DNA de solicitare a strămutării dosarului a survenit, cu siguranță, după ce, pe 14 august 2020, Tribunalul Prahova l-a achitat, în primă instanță, pe Vlad Cosma în al doilea dosar, în care este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Victorie pe linie a clanului PSD de Prahova! Fostul deputat Vlad Cosma, achitat în al doilea dosar
Este binecunoscut faptul că Mireca Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, este supranumit „baron local” al PSD chiar și după ce nu mai deține această funcție.
Iar fiul său, Vlad Cosma, fost deputat PSD, a reușit, prin câteva înregistrări difuzate la Antena 3 în care îi acuza pe procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu că l-au silit să dea declarații mincinoase, să întoarcă sentința prin care a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar tată său, la 8 ani, pentru fapte de corupție.
Concret, atunci când a ajuns la completul de 5 judecători al ÎCCJ, sentința a fost trimisă spre rejudecare, în aprilie 2018. Motivul: o parte dintre martori au dat declaraţii contradictorii în instanţă şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploieşti au administrat probele.
Dosarul a fost trimis atunci la Secţia penală a ÎCCJ.
“Clanul Cosma a învins: ÎCCJ a decis că dosarul va fi rejudecat!”
Cei doi sunt acuzați că, între 2010 și 2013, ar fi primit mită un milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare și deszăpezire ca să le acorde contracte.
Cazul Clanului Cosma – pe față și pe dos!
Între timp, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat toate sentințele date de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ, pe motiv că nu erau specializate pe corupție, așa că procesul se va judeca de la zero la un alt complet de 3 judecători, specializat.
Decizie-șoc a CCR, după 4 amânări: Completurile de 3 ale ÎCCJ sunt ilegale, așa cum a cerut Iordache
În acest fel a scăpat și fiica baronului Mircea Cosma, Andreea Cosma, actual deputat PSD, de condamnarea de 4 ani pentru corupție, pronunțată de un complet de 3 judecători – prima instanță – de la ÎCCJ.
Dosarul, pasat între instanțe
La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori. O parte dintre judecătorii din complet au fost schimbaţi.
Iar cum Vlad Cosma nu mai este deputat, dosarul a fost trimis de Instanța supremă, în septembrie 2019, la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia să se rejudece.
Însă, pe 20 ianuarie 2020, Tribunalul Prahova a trimis dosarul înapoi la ÎCCJ, susţinând că există un conflict negativ de competenţă între aceste două instanţe. În luna mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că nu există un conflict negativ de competenţă, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Prahova.
Așadar, la aproape 7 ani de la trimiterea dosarului în judecată, nu există nici măcar o sentință valabilă la instanța de fond.
În data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi Daniel Alixandrescu – de luare de mită şi abuz în serviciu.