UPDATE! Sesiunea de înscriere a eșuat. AFM anunță că va face publice din timp data și ora la care vor începe înscrierile.
Iată comunicatul AFM, transmis la ora 12.00:
„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului”.
Înscrierile în programul „Rabla pentru electrocasnice 2020” ar fi trebuit să înceapă marţi la ora 12:00 și era de așteptat ca bugetul să fie epuizat în câteva ore, așa cum s-a întâmplat anul trecut.
Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), românii – persoanele fizice – se pot înscrie în acest program prin intermediul aplicaţiei informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/.
Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, solicitantul se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona unul nou.
Se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, după cum urmează:
- 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
- 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.
După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.
„Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români – pot să zic că de la anunţul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice şi scrise din partea publicului, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puţin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toţi cei interesaţi să se înscrie mâine, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obţine voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid şi sigur”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
În 2019, bugetul „Rabla pentru electrocasnice” a fost de 40 de milioane de lei, fără ca românii să fi avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou din categoria aspiratoare, laptopuri sau tablete, ci doar maşini de spălat rufe sau vase, aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.
Concret, anul trecut au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.