Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, după ședința Guvernului, că proiectul Bugetului pentru anul 2021 va fi trimis în Parlament, spre aprobare, abia pe 4 februarie.
„Am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021 (…) toate actele normative, pentru fiecare minister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem. Fiecare ministru trebuie să vină cu o notă de prezentare. Am cerut ministerelor care au în subordine operatori economici să facă o analiză pe baza rapoartelor contabile. Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante, arierate şi aşa mai departe şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii. Acordarea unor sume de la buget pentru aceşti operatori economici o să fie condiţionată ferm de respectarea măsurilor menţionate în aceste memorandumuri”, a anunțat prim-ministrul, la finalul ședinței Executivului.
Întrebat de ce durează atât de mult aceste proceduri, având în vedere faptul că la document se lucrează încă de când el era ministru al Finanțelor, Florin Cîțu a răspuns:
„Vrem sa facem o reforma, banul public nu o sa mai fie cheltuit aiurea. Miniștrii au nevoie să se familiarizeze cu ministerele pe care le conduc și e nevoie de timp pentru prioritizarea investițiilor. Referitor la situația proiectelor de investiții, am văzut o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu. Vrem să bugetam acele proiecte de investiții care pot fi făcute. Bugetarea proiectelor de investiții din acest an este foarte riguroasă, de aceea durează atât de mult”.
„Vrem să reducem sub 3% deficitul bugetar”, a mai spus el.