Ministrul Educației, Vlad Voiculescu, a făcut apel la părinții să își dea rapid acordul pentru testarea copiilor cu simptome de infectare cu noul coronavirus”, după ce școlile vor fi redeschise, începând de luni.
„Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli. Dacă e suspect și nu avem acordul părintelui pentru testare, elevul nu va merge la ore. (…) Părinții să-și dea rapid acordul pentru testarea copiilor cu simptome”, a precizat Voiculescu, vineri, într-o conferință de presă comună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Voiculescu: „Nu trebuie adeverință medicală pentru elevi”. Cîmpeanu: „Programa de Evaluare Națională și Bacalaureat se modifică”
Întrebat când ar trebui aceste formulare să fie semnate de părinți, Voiculescu a răspuns: „Recomandarea este să fie semnate cât mai curând posibil. Le vor găsi pe site-ul ministerului. În cazul în care nu există medic școlar, se va colabora cu DSP, cu medicul de familie din acea localitate.”
„Dacă refuză testarea la școală și nu anunță nici medicul familie, atunci DSP va lua decizia să nu poată participa la cursuri în continuare. Dacă este suspect”, a spus Voiculescu, răspunzând unei întrebări în acest sens.
„Pentru cadrele medicale este necesară instruirea privind testarea, se va face de azi, progresiv. Este esențial circuitul de raportare. Știm diferența dintre numărul de teste făcute și cel raportat, a mai spus Voiculescu.
Potrivit lui Voiculescu, fiecare test trebuie raportat în maxim 24 de ore către DSP.
„Testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome, în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testați, dacă au consimțământul părinților. Dacă nu au consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie,” a precizat ministrul.
Acesta a explicat că, acolo unde nu există medic sau asistent medical școlar, testarea se face cu ajutorul DSP și cu medicul de familie din localitate.
„În cazul în care nu există un cabinet medical trebuie să fie identificat un spațiu izolator”, a mai explicat ministrul.