Românii care vor dori să-și schimbe furnizorul de energie electrică sau gaze naturale vor aștepta doar 24 de ore și nu 21 de zile, cum se întâmplă în prezent.
Însă acest lucru va fi posibil abia din anul 2026, potrivit reglementărilor europene.
În acest sens, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, marți, că va implementa, până la jumătatea anului viitor, un proiect cu finanțare europeană, privind realizarea unei platforme informatice care va conține datele tuturor clienților și furnizorilor din țara noastră.
Platforma va folosi o bază de date unică la nivel național aferentă celor aprox. 13 milioane de clienți casnici și noncasnici din care aprox. 9 mil. de consumatori de energie electrică și aprox. 4 mil. de consumatori de gaze naturale și va fi un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii și clienții finali care intenționează să schimbe furnizorul).
Ca urmare a optimizării proceselor operaționale clientul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta. În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenției de schimbare a furnizorului de către clientul final.
Prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum și realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,5 milioane de lei și cheltuieli contribuție proprie 398.470 de lei. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.