Ministrul Muncii Raluca Turcan s-a declarat îngrijorată că numărul angajaților cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori față de acum cinci ani, la aproximativ 1,6 milioane, dar este convinsă că mulți aceștia mai primesc bani în plus, la „gri”.
Precizăm că în România lucrează circa 5,5 milioane de oameni, dintre care 1,2 milioane sunt bugetari, restul de 3,3 milioane fiind în mediul privat. Or, 1,6 milioane de angajați cu salariul minim înseamnă jumătate dintre cei de la privat, pentru că în sectorul public nu mai există aceast nivel minim la salariu.
„Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim”, a declarat ministrul Muncii, marţi seară, la Realitatea Plus.
Ea a precizat că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi „la negru sau la gri”, în plus față de salariul minim în cartea de muncă, iar acest lucru este „negativ, contraproductiv”.