Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declanșat, miercuri, procedura de selecție pentru un procuror-șef la DIICOT, post rămas vacant de 10 luni.
Timp de de aproape un an, preeședintele Klaus Iohannis a lăsat fără șef Parchetul Antimafia, pentru că nu a găsit persoana potrivită, după ce a dat-o în bară după doar 7 luni cu soția lui Dan Hosu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru corupție.
În septembrie 2020, șefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu, numită de Iohannis la propunerea ministrului PNL Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ al CSM, a demisionat după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, trimis în judecată de DNA, a fost condamnat în primă instanță – Tribunalul Bucureşti – la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție în dosarul Carpatica Asig.
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
Predoiu, umilit de CSM: Secția pentru procurori, aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
Între timp, Giorgiana Hosu s-a pensionat la doar 48 de ani, prin decretul semnat de Iohannis pe 1 iulie.
Astfel, românii au de plătit încă o pensie uriașă pentru tânăra „specială”.
Iohannis a fost criticat de oficialilor europeni, în Raportul MCV:
Nu știm dacă Iohannis a găsit omul potrivit, dar iată că, după 10 luni, ministrul Justiției a decis să ia taurul de coarne.
La pachet cu postul de procuror-șef al DIICOT, Stelian Ion a lansat procedura și pentru alte 7 de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA.
Posturile vacante pentru care este declanșată selecția sunt:
Parchetul General:
- procuror-șef secție – Secția de resurse umane și documentare
DIICOT
- procuror-șef
- procuror-șef adjunct
- procuror-șef secție – Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și criminalității informatice
DNA
- procuror-șef adjunct
- procuror-șef secție – Secția de combatere a corupției
- procuror-șef secție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție
- procuror-șef secție – Secția judiciară penală
Calendar
Procedura are loc în perioada 28 iulie – 15 septembrie.
Dosarele de înscriere pot fi depuse până la 1 septembrie, ora 17.00.
Candidaţii care s-au calificat vor susţine interviuri în faţa comisiei, în intervalul 6 – 9 septembrie.
Stelian Ion: „Îi îndemn pe toți procurorii care îndeplinesc cerințele să se înscrie la concurs”
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis următorul mesaj:
„Este o etapă importantă pentru justiție. DNA și DIICOT sunt corpuri de elită în lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate și au nevoie de o conducere stabilă și cu atribuții complete. Este momentul să consolidăm DNA și DIICOT, să întărim lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate printr-o conducere cu autoritate și puteri depline.
Îi îndemn pe toți procurorii care îndeplinesc cerințele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcție de decizie și să impună acele schimbări pe care le așteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparțiale și independente”.
El le „garantează” procurorilor că sunt “pe deplin independenți”, că va “respinge public orice formă de presiune asupra lor” și le va sprijini solicitările pentru buna funcționare a instituțiilor.
„Știu că reforma sistemului judiciar este un proces greu și că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori șefi integri, puternici, independenți”, adaugă ministrul Justiției.