A dou azi de la numirea sa în funcția de ministru interimar al Justiției, Lucian Bode a „zburat-o” din funcție, vineri dimineață, pe șefa Direcției de avizare a actelor normative din cadrul acestei instituții, Raluca Spoeală.
Aceasta fusese promovată, în aprilie, de ministrul Stelian Ion, demis acum de premierul Florin Cîțu.
În locul ei a fost readus Cătălin Oţel, pe care Stelian Ion îl schimbase din funcție.
Decizia lui Bode are legătură cu faptul că MJ nu a avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă (OUG) privind PNDL 3 – programul „Anghel Saligny”.
Stelian Ion, demis de Florin Cîțu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a acuzat pe Facebook:
„Oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, ca prima măsura în interimatul la Ministerul Justiției, reprezintă dovada cea mai clară că aceasta a fost miza principală a remanierii.
Iar schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul MJ pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care facilitează furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare, arată că Florin Citu nu are respect pentru lege și folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public. Asta este realitatea tristă a acestor zile”.
Premierul Florin Cîțu l-a demis intempestiv pe Stelian Ion (USR PLUS), miercuri seară (1 septembrie), pe motiv că refuză să dea acest aviz.
Numai că un document prezentat de G4Media demonstrează că proiectul de OUG nici măcar nu fusese trimis de la Ministerul Dezvoltării la cel al Justiției, pentru aviz.
Documentul are ca dată de intrare 2 septembrie, când Bode era deja numit interimar la Ministerul Justiției.
Concret, ministrul Cseke Atilla (UDMR) a trimis acest document abia după ce Stelian Ion a fost demis.
Abia instalat ministru interimar la Justiție, Bode a rezolvat problema invocată de Cîțu. Vineri, Bode a declarat că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca proiectul de OUG să intre în ședința Guvernului.