Miercuri, la două săptămâni de invazie a trupelor armate ruse în Ucraina, pericolul nuclear devine tot mai evident: centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la rețeaua electrică și există risc de radiații.
Sistemele de monitorizare a instalaţiilor de deşeuri radioactive de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, au încetat să mai transmită date către organizaţia de supraveghere nucleară a ONU, a anunțat, miercuri, instituţia.
„Directorul general a indicat că transmisia de date de la distanţă de la sistemele de monitorizare a garanţiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică într-un comunicat.
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.
Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată, din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.
Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a transmis Volodimir Kudrytskyi, șșeful consiliului NEC „Ukrenergo”, pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică.
Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis, la rândul său, că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl, din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată.
Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.
Energoatom precizează că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece pe fondul unei pene de curent.
Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, se arată într-un comunicat.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut încetarea focului pentru a se restabili alimentarea cu energie electrică la Cernobîl.