Elena Udrea rămâne în arest la Poliția din Sofia, au decis, joi, cei trei judecători ai Curții de Apel din Sofia, care i-au respins recursul la decizia din 9 aprilie de arestare preventivă.
Miercuri, Udrea a fost dusă în fața instanței, care a amânat până joi decizia. Ea nu a vrut să facă declarații pentru presă înainte de a intra în sala de judecată.
Elena Udrea le-a spus judecătorilor că a cerut azil politic în Grecia, unde și-a achiziționat o locuință. Ea a invocat faptul că ar avea probleme grave de sănătate. Însă judecătorii au consultat documentele și au stabilit că sănătatea acesteia îi permite să stea în arestul Poliției.
Extrădarea ei se decide pe 19 aprilie. Autoritățile din Bulgaria așteaptă de la cele din România precizări legate de regimul de detenție, după ce Elena Udrea a susținut că nu vrea să revină în țară tocmai din cauza acestor condiții.
Ea a fost audiată și săptămâna trecută de o instanță din Bulgaria în legătură cu cererea de extrădare depusă de autoritățile române, dar instanța a decis ca fostul ministru să rămână în arest până când se va judeca apelul formulat de avocatul lui Udrea.
Elena Udrea a fost prinsă de grănicerii bulgari în 8 aprilie, când încerca să treacă granița spre Grecia, prin vama Kulata. Trecuseră doar câteva ore de când judecătorii ÎCCJ au decis, definitiv, că aceasta rămâne cu sentința de condamnare de 6 ani de închisoare stabilită în urmă cu 4 ani.
În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în acest dosar la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea era în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.
În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.