Parlamentul European a adoptat miercuri, în primă lectură, noul cadru de reglementare pentru serviciile digitale, iar Comisia, care a propus documentul, în decembrie 2020, salută această decizie.
Precizările CE:
Pachetul privind serviciile digitale stabilește un prim cadru de reglementare cuprinzător pentru platformele online de care depindem cu toții în viața de zi cu zi. Aceste noi norme se vor aplica în întreaga UE și vor crea un spațiu digital mai sigur și mai deschis, care are la bază respectarea drepturilor fundamentale.
Adoptarea pachetului privind serviciile digitale, în primă lectură, de către Parlamentul European vine în urma acordului politic la care au ajuns colegiuitorii cu privire la Actul legislativ privind piețele digitale, la 24 martie, și cu privire la Actul legislativ privind serviciile digitale, la 23 aprilie anul acesta. Comisia va asigura aplicarea noilor norme în cazul celor mai mari platforme online care sunt active în UE. Comisia întreprinde toate demersurile necesare pentru a fi pregătită să își asume acest rol în momentul în care normele intră în vigoare.
Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat: Parlamentul European a adoptat norme solide și ambițioase, primele de acest gen pe plan mondial, care reglementează platformele online. Actul legislativ privind serviciile digitale contribuie la protecția drepturilor utilizatorilor online. Actul legislativ privind piețele digitale creează piețe online echitabile și deschise. De exemplu, se pot aborda și în mediul online discursurile ilegale de incitare la ură. Iar produsele cumpărate online trebuie să fie sigure. Marile platforme vor trebui să se abțină de la promovarea propriilor interese, să partajeze datele cu alte întreprinderi, să faciliteze mai multe magazine de aplicații. Pentru că răspunderea este direct proporțională cu dimensiunea platformei, sunt anumite lucruri pe care platformele mari au obligația să le facă și anumite lucruri pe care nu trebuie să le facă.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: Acum zece ani, s-a încheiat epoca băncilor „prea mari pentru a se prăbuși”. Acum – odată cu Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețe digitale – se încheie epoca platformelor „prea mari pentru a le păsa”. În sfârșit, creăm o piață unică digitală, cea mai importantă din „lumea liberă”. Se vor aplica aceleași norme previzibile peste tot în UE, pentru cei 450 de milioane de cetățeni, astfel încât toată lumea să beneficieze de un spațiu digital mai sigur și mai echitabil.
Etapele următoare
După adoptarea pachetului privind serviciile digitale în primă lectură de către Parlamentul European, ambele texte trebuie să fie acum adoptate în mod oficial de către Consiliul Uniunii Europene. După ce vor fi semnate, Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale vor fi publicate în Jurnalul Oficial. Ambele acte vor intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării lor în Jurnalul Oficial în toamna acestui an.