Guvernul României, Ministerului Apărării Naționale (MApN), Poliţia de Frontieră şi CFR Călători sunt doar câteva dintre instituţiile care au fost ţinta unor atacuri informatice ale organizaţiilor de tip hacking, în primele luni din acest an, potrivit unui raport al Fort – companie de securitate cibernetică.
Specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au declarat că au blocat mii de astfel de acţiuni asupra diferitelor tipuri de infrastructuri din România.
„Potrivit raportului Business Internet Security 2022, lansat de Orange Business Services, cele mai afectate domenii din România au fost în acest an zona de sănătate şi domeniul farmaceutic (32% ameninţări înregistrate), sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (23%), industria de energie (22%), retail (16%) şi transport (7%). Atacurile de tip DDoS au înregistrat o creştere de 21% faţă de anul trecut, în timp ce atacurile ransomware au fost cu aproape 18% mai multe decât în 2021. Bucureştiul a fost ţinta a aproape jumătate din numărul total al atacurilor, 48%, urmat de Banat şi Moldova”, precizează raportul.
Date evidenţiază creşterea importanţei serviciilor de consultanţă de cybersecurity şi consolidează necesitatea pentru companii de a lucra cu parteneri specializaţi în acest domeniu.
Un raport ENISA (The European Union Agency for Cybersecurity), „Threat Landscape 2022″, arată că, în perioada iulie 2021 – iulie 2022, s-au înregistrat creşteri semnificative ale acţiunilor de tip hacking şi cybercrime, cu impact mult mai mare atât asupra persoanelor fizice, dar mai ales asupra companiilor private, instituţiilor de stat şi firmelor care furnizează diverse servicii către populaţie. În plus, această perioadă a dat naştere unor adevărate afaceri ca model de business de tipul “hacker-as-a-service” aflate, de asemenea, în continuă creştere din 2021.
Astfel, doar atacurile de tip malware IoT (asupra dispozitivelor conectate la Internet, inclusiv routere) s-au dublat în prima parte a anului 2022, faţă de 2021, până la cel mai ridicat volum din ultimii patru ani, de ordinul a peste şapte milioane de atacuri de acest tip.
De asemenea, potrivit raportului McKinsey (2022), piaţa globală a serviciilor de cybersecurity este în creştere şi este estimată să ajungă la 101,5 miliarde de dolari, până în anul 2025.
Reprezentanţii Fort anunţă dezvoltarea, împreună cu CTRL+N, un curs specific pe tematica Ethical Hacking, care asigură un training eficient pentru cei care vor să urmeze o carieră în domeniul securităţii cibernetice, cu certificare internaţională.