UPDATE 3 februarie: Dan Hosu a murit cu 4 zile înainte de pronunțarea sentinței definitive. El suferea de o boală incurabilă, iar judecătorii Curții de Apel București au dat nu mai puțin de 20 de amânări.
Ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a dat sentința de achitare pentru Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, înainte ca instanța (Curtea de Apel București) să se pronunțe la termenul fixat pe 7 februarie, după ce Tribunalul București l-a condamnat, în septembrie 2020, la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru corupție.
Concret, Predoiu a făcut acest anunț într-un interviu la Europa FM, miercuri seară.
După criticile apărute joi, ministrul Justiției a transmis, într-un comunicat, că „eroarea comisă a fost fără intenție”, după ce aflase „din surse neoficiale” de achitarea luiDan Hosu – vezi comunicatul mai jos.
Parchetul antiMafie stă de 3 ani fără procuror-șef, după demisia forțată a Giorgianei Hosu, când soțul ei a fost condamnat în primă instanță
Parchetul antiMafie a rămas fără procuror-șef, ăn 20 septembrie 2020, după ce Gorgiana Hosu, propusă pentru această funcție de ministrul Predoiu și numită de președintele Klaus Iohannis în ciuda avizului negativ al CSM, a fost nevoită să demisioneze după numai 7 luni, când soțul ei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță, pentru fapte de corupție.
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
Anul următor, în iunie 2021, Giorgiana Hosu s-a pensionat la numai 48 de ani.
Comunicatul lui Predoiu:
„În data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, difuzată de postul „Europa FM”, am făcut o afirmație eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public.
În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.
Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.
Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.
Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”.
DNA îl acuză pe Dan Hosu de comiterea a 4 infracțiuni de corupție
Dan Hosu a fost șeful Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR. Cercetat penal de procurorii anticorupțiecomise în anii 2015 și 2016, el a fost trimis în judecată de DNA, pe 6 februarie 2017, pentr următoarele infracțiuni:
- trafic de influență,
- instigare la acces ilegal la un sistem informatic,
- instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și
- dare de mită.
Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, un alt polițist, Cătălin Marian Cataramă, și patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.
Soțul fostei șefe a DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.
Carabulea ar fi urmărit „să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.
În perioada martie 2015 – martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit „foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig”, „în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.
Firmele acestora ar fi încheiat, cu Carpatica, „contracte păguboase” de până la „480.000 de euro, fără TVA”, ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influență.
În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației ”și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”.
Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înțelegeri cu urmașii persoanelor decedate și să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață contra unui comision.
Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg „un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc”.
2 inculpați au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit DNA
Anterior trimiterii dosarului spre judecare, procurorii anticorupție au încheiat câte un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
- Gurzău Adrian, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
- Stoicescu Liviu Andrei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență,
„În prezența apărătorilor aleși, inculpații Gurzău Adrian și Stoicescu Liviu Andrei au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- Gurzău Adrian, 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,
- Stoicescu Liviu Andrei, 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 8 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în condițiile stabilite de instanță, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă”.
Comunicatul DNA, AICI
USR îi cere demisia lui Predoiu
Comunicatul transmis de deputatul USR Mihai Badea:
„Rodica Predoiu sau Cătălin Stănoiu?
Cătălin Predoiu trebuie să plece de la Ministerul Justiției
Cătălin Predoiu a preluat de la PSD modelul presiunilor puse pe magistrați și pronunță sentințe la televizor, în procese care sunt încă pe rolul instanțelor. Aseară, într-un interviu halucinant, ministrul justiției a susținut că polițistul Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, ar fi fost achitat în apel, deși decizia definitivă este așteptată abia pe 7 februarie. Sunt declarații care afectează independența Justiției. De unde are informații Cătălin Predoiu despre cum urmează să fie soluționat acest proces?
Ministrul justiției este direct interesat în achitarea lui Dan Hosu, care a fost condamnat în faza de fond la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar instrumentat de DNA, pentru a demonstra că propunerea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT a fost bună pentru sistemul judiciar. În realitate nu a fost deloc bună, iar cifrele din bilanțurile DIICOT sunt cât se poate de elocvente: au dispărut marile anchete care vizau combaterea criminalității economico-financiare, traficul internațional de droguri și crima organizată, decapitarea grupărilor interlope etc.
Poate știe mai multe despre mișcările pe care le fac, în ultima perioadă, Colegiul de Conducere al Curții de Apel București și Consiliul Superior al Magistraturii în această instanță. Magistrații care intră în marile dosare de corupție sunt schimbați din completurile de judecată sau detașați la alte instituții. Sunt dosare cu așa-zise VIP-uri, a căror judecată este pusă sub semnul întrebării: Sevil Shaidehh (fost vicepremier PSD), Adrian-Ionuț Gâdea (președintele PSD al CJ Teleorman), Marian Vanghelie (fostul primar al Sectorului 5), Dan Hosu (soțul fostei șefe DIICOT), Robert Negoiță (primarul Sectorului 3 și finul Gabrielei Firea) și așa mai departe.
Sesizez public noul CSM să analizeze declarațiile făcute de Cătălin Predoiu și să apere independența justiției în acest caz. Solicit public noului CSM să trimită Inspecția Judiciară la Curtea de Apel București pentru a face verificări cu privire la modul în care mai mulți judecători au fost schimbați din completurile de judecată care soluționează marile dosare de corupție”.