Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a fost umilit de Uniunea Compozitorilor, care l-a supus unui examen și l-a picat, astfel că acesta nu a fost primit în UCMR și nu i s-a dat atestat, în ciuda faptului că zecile de creații muzicale ale acestuia au fost recunoscute și apreciate de public în cei peste 50 de ani de activitate.
Ministrul Romașcanu și-a exprimat indignarea și a promis că va modifica legea. Deocamdată, verbal.
„Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor.
După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de la mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic”, declara artistul la Realitatea în decembrie 2022.
Vicepreşedintele UCMR, Nicolae Gheorghiță: „Lucrarea a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00)”
Pe data de 13 martie, Nicu Covaci a primit decizia UCMR, semnată de vicepreşedintele Nicolae Gheorghiță:
„Stimate domnule Nicolae Covaci,
Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.
În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR”.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (PSD): „Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR”
„Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului.
Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR…
Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă.
O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.
Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa „facă cerere” ca să intre în UCMR (tot cu examen…) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred…
Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual.”
Uniunea Compozitorilor se disculpă, într-un comunicat penibil:
„Cu privire la neadmiterea în UCMR a domnului Nicolae Covaci, facem următoarele precizări:
- Se face o regretabilă confuzie între Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor și apartenența la o uniune profesională. Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor. Această din urmă activitate este desfășurată de către o altă entitate, UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este și domnul Nicolae Covaci, și care-și valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituție.
- Dincolo de recunoașterea calității de compozitor sau de succesul înregistrat de acesta, cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România este supusă exigentelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor acestei uniuni și votate în cadrul Adunării Generale. În cazul tuturor candidaților care nu au absolvit o instituție de învățământ superior muzical, dobândirea calității de membru al UCMR este supusă condiției statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examentul a fost organizat și notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop.
- Apartenența sau nu la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu privește și nu afectează existența sau recunoașterea calității domnului Nicolae Covaci de autor și de titular de drepturi de autor”.