Gigi Becali scapă de acuzaţia de fraudă la vot, deoarece fapta s-a prescris, după ce dosarul a stat 4 ani la Parchet.
Instanţa a constatat că fapta de care era acuzat Gigi Becali s-a prescris, în condiţiile în care dosarul a stat patru ani în sertarele procurorilor.
„În temeiul prevederilor art. 396 alin. 1 şi 6 Cpp, rap. la art. 16 alin. 1 lit. f) Cpp, art. 154 alin. 1 lit. d) Cod Penal şi art. 5 Cod Penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod Penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi nr. 67/2022 a ICCJ – Completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală, încetează procesul penal cu privire la inculpatul Becali George, trimis în judecată pentru fraudă la vot, în stare de recidivă, ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale (faptă din 06.10.2018). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.
Afkat încă sub interdicția de a vota, după eliberarea sa din închisoare, Becali s-a prezentat la urne, în octombrie 2018, la „Referendumul pentru familie”, în cadrul căruia românii au fost chemaţi să se exprime dacă sunt de acord sau nu pentru schimbarea definiţiei familiei din Constituţie, respectiv dacă formularea “căsătoria liber consimţită între soţi” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Conform Codului penal, pentru infracţiunea săvârşită de Gigi Becali termenul de prescripţie este de cinci ani, care s-a împlinit în octombrie 2023.
Gigi Becali a fost eliberat condiţionat în aprilie 2015 din Penitenciarul Poartă Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni primită în trei dosare. Este vorba de dosarul “Valiza”, cel privind schimbul de terenuri cu MApN şi dosarul sechestrării hoţilor care i-au furat maşina.
După ce a fost eliberat condiţionat din închisoare, lui Becali i s-au impus mai multe interdicţii, printre care dreptul de a alege şi de a fi ales în funcţii publice, dar şi dreptul de a vota.