Fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI) în perioada 2006-2015, George Maior, care l-a avut ca prim-adjunct pe controversatul Florian Coldea – în prezent urmărit penal de DNA, pentru trafic de influență -, și-a lansat luni, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, cartea „Superpolitik – Superpolitica. Triumf şi eşec strategic”.
Cuvântul înainte este semnat de academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
„Teza fundamentală de la care am pornit în această carte este relaţia critică, dovedită ca atare în istorie, între putere şi justiţie, legitimitate, în modul de construire a unei ordini politice, indiferent că vorbim de ordinea politică în vremea antichităţii, în timpurile medievale, în era nucleară, cum spun de altfel în carte. Această relaţie, dacă nu există într-un echilibru, va genera multiple consecinţe – unele dezastruoase din punct de vedere al efectelor stabilităţii, din punct de vedere al confruntării, unele bune, din punct de vedere justiţiar, dar cu posibilităţi de distrugere a ideii de justiţie, dacă aceasta este folosită în exces, dincolo de nişte cadre raţionale”, a spus George Maior, la lansarea cărții.
Maior a fost și senator PSD (noiembrie 2004 – octombrie 2006, când a fost numit director al SRI), iar în prezent este ambasador în Iordania şi Yemen, după ce, între 2015 și 2021, fost ambasador al României în SUA.
Totodată, Maior a spus că una dintre temele majore ale volumului pe care îl semnează este şi excesul de putere:„Astăzi ne aflăm într-o fază de puternică tranziţie, care poate produce foarte multe pericole şi o face, dar care poate genera şi oportunităţi, dacă se va găsi acest echilibru între un model de înţelegere a puterii şi un model cultural de înţelegere a legitimităţii. Nu trebuie să ne alarmeze actuala situaţie, pentru că istoria a oferit destule exemple de tranziţie violentă, care au produs război şi apoi reechilibrări datorită acţiunii unor oameni de stat într-adevăr capabili, ceea ce vedem tot mai rar pe scena internaţională, dar ei vor veni cu siguranţă şi acest lucru se va vedea la un moment dat”.