Premierul Marcel Ciolacu se fofilează în privința planului de reducere a deficitului bugerar, pe care l-a amânat până la 1 septembrie, în condițiile în care cheltuielile statului nu contenesc să crească.
„Prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să nu opresc investițiile”, a declarat Asaltat jurnaliști pe această temă, Ciolacu a refuzat, marți, să răspundă oricărei întrebări, invocând secretul negocierilor cu Comisia Europeană: „Lăsați-ne să negociem cu Comisia! Lucrurile acestea nu se negociază public”.
„Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată. Şi, din punctul meu de vedere, este perioada cea mai importantă pentru România până finalizăm exerciţiul financiar actual şi PNRR-ul. Cu alte cuvinte, cred că vreo 2,65 din 3,06, parcă, suntem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 de miliarde de lei (…) în investiţii. Sunt nişte detalii pe care o să le negociem împreună cu ministrul Finanţelor, cu noua Comisie, cu noii comisari”, a spus el.
Premierul a argumentat că Banca Mondiala a împrumutat țara noastră pentru acoperirea deficitului: „Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare al României și n-a considerat un risc pentru un amplasament în România. Trebuie să ne hotărâm: vreți să intrăm în logica în care dacă vreți eu opresc orice investiție și avem deficit 3%? N-am o problemă. Cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ. Va fi o negociere la EcoFin. Vom încerca să avem în 7 ani acordul de reintrare… Repet, prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitul și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc”.
Ciolacu se află de aproape 3 ani la guvernare și de mai bine de un an ca prim-ministru, însă, ca să scape de jurnaliști, a reluat marota cu banii irosiți de Guvernul Cîțu pe achizițiile de vaccinuri: „Eu ce îmi aduc aminte că PSD a lăsat guvernarea cu 3,7% datoria publică și un deficit sub 3%. L-am preluat cu un deficit de 6,8% în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste colecte europene suprapuse. Cu adevărat, vreau să aflu pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutați după pandemie. Unde se regăsesc ei?”.
El a mai arătat că, în şedinţa de luni a coaliţiei s-a convenit că Guvernul nu va majora TVA-ul: „Cu adevărat, am avut discuţii ieri în coaliţie foarte clare că nu vom mări TVA-ul. Această discuţie am avut-o. Până în 1 septembrie, domnul ministru îşi face planul cu tehnicul de la minister. E normal că în această perioadă domnul ministru al Finanţelor discută cu tehnicul de la Comisie”.