Președintele Klaus Iohannis și-a lăudat luni, în ultimul său discurs în ată”, cu care a „defilat” în cele două campanii electorale pentru alegerile prezidențiale, pe care le-a câștigat pentru mandatele ce l-au menținut 10 ani la Cotroceni.
Iohannis a fost prezent la Colegiul „Mihai Viteazul” din București, unde a venit însoțit de ministra Educaţiei, Ligia Deca, fosta sa consilieră prezidențială.
El a insistat în discursul său că unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus de ministra Deca în legile educaţiei din 2023, a fost crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi.
Nu s-a întâmplat așa. Mafia meditațiilor a înflorit, sub un președinte care el însuși a declarat că și-a cumpărat cele 6 case cu bani din meditații. Drogurile se vând în curtea școlilor către elevi care consumă substanțe interzise începând de la vârsta de 13 ani.
13 ani – cea mai mică vârstă de debut la consumul de droguri în România (raport ANA)
Scandalurile din învățământ au culminat cu violarea unor copii în wc-urile școlilor și cu abuzurile sexuale pe care le-a comis asupra unora dintre studentele șale de profesorul de sociologie Alfred Bulai, de la SNSPA, acum arestat preventiv.
UPDATE! Fostul profesor SNSPA Alfred Bulai a fost arestat preventiv pentru agresiune sexuală asupra studentelor sale
UPDATE! Deca a aflat din presă despre cazul elevului violat la școală de două ori: „Trimit corpul de control”
„Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante”, și-a continuat discursul Iohannis.
El a amintit despre modernizarea spaţiilor de învăţământ și că „ţara noastră beneficiază de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a PNRR).
Iohannis a evitat să se refere la faptul că testele PISA relevă că aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional (știu să citească, dar nu înțeleg ce citesc).
„Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale”, a conchis şeful statului.
Cîmpeanu, Deca, Anisie, primii pe listele PNL la europarlamentare
Foști și actuali șefi ai Educației, autori ai „României Educate”, sunt plasați primii pe listele candidaților PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie: Sorin Cîmpeanu, care a demisionat forțat de la șefia Ministerului Educației după ce a fost demascat de jurnalista emilia Șercan că a plagiat, deschide lista PNL București la Senat, iar pe locul 2 figurează ministra Ligia Deca. La Camera Deputaților, în capul listei este fosta ministră a Educației, Monica Anisie, potrivit unor surse liberale.