Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că vrea și el să adreseze o întrebare bucureștenilor, din partea Guvernului, pe lista celor de la referendumul pe care primarul Capitalei, Nicușor Dan, intenționează să îl organizeze pe 24 noiembrie, odată cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
„Sunt de acord cu exerciţiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susţin întrebările. Este posibil ca şi Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureşteni”, pentru a completa lista cu întrebări propuse de primarul Capitalei, a declarat Ciolacu, miercuri, înainte de şedinţa Guvernului.
În urmă cu o zi, Ciolacu îi transmisese lui Nicușor Dan că modificările cerute în referendum trebuie aprobate prin legi în Parlament:
Ciolacu îi transmite lui Nicușor Dan că este la mâna PSD, cu tot referendumul: „Dacă vrem să modificăm legea, se merge la Parlament”
Nicușor Dan s-a declarat surprins: „Aud prima dată chestiunea aceasta. Depinde de întrebare. Desigur… (…) Formalismul este că primarul propune un proiect de hotărâre de Consiliu, care cuprinde întrebările; sau o treime dintre consilieri – PSD are o treime dintre consilieri – iar în condiţiile în care majoritatea din Consiliu aprobă…”.
Edilul Capitalei a aflat despre intenția lui Ciolacu în timp ce se afla la Parlament, unde s-a întâlnit cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, pentru a-i prezenta cele 20 de măsuri pe care le propune candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
El a menţionat că i-a contactat în primul rând pe candidaţii partidelor de dreapta, urmând să se întâlnească și cu Elena Lasconi (USR) și Ludovic Orban (Forța Dreptei), dar că va lua legătura şi cu premierul Marcel Ciolacu.
Nicușor Dan a convocat CGMB ca să-i aprobe referendumul la primul tur al prezidențialelor. El admite că „aceste modificări de legi trebuie operate de Parlament” – așa cum l-a avertizat Ciolacu
În ce priveşte referendumul, Nicușor Dan a precizat că are o majoritate care îl susține în actualul Consiliu General (53 consilieri – n.r.), formată din USR, PNL şi PMP (31 consilieri), iar noul Consiliu General va începe să funcţioneze peste aproximativ două săptămâni.
În prezent, PSD are 21 de consilieri în CGMB, care până de curând au fost susținuți la vot de cei 10 ai PNL.
La alegerile pentru primari și președinți de CJ din 9 iunie, PSD și PNL au avut candidați comuni numai în anumite localități și la sectoarle Capitalei, însă acum liberalii i-au întors spatele lui Ciolacu. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a și declarat că nu l-a votat pe Nicușor Dan, dar că acum l-ar vota.
Edilul a precizat că este de înţeles o eventuală opoziţie a primarilor de sector la propunerile sale, dar că interesul bucureştenilor trebuie să fie prioritar: „Şi eu dacă aş fi primar de sector, aş face la fel. Întrebarea este ce e mai bine pentru bucureşteni. (…) Haideţi să ne uităm care a fost bugetul pe 2023. Noi am avut 6 miliarde, din care 3 le-am dat pe subvenţii, deci am rămas cu 3 miliarde, iar primăriile de sector au avut 9 miliarde. Deci, raportul real a fost 3 miliarde la 9 miliarde, în condiţiile în care noi avem marile lucrări de infrastructură – spitale, semafoare, iluminatul public, teatrele. Ei au şcolile, curăţenia stradală”.