Fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, care a demisionat în iulie 2023 din această funcție în care l-a numit președintele Klaus Iohannis în 2015, s-a reînscris în PNL, marți, cu precizarea că nu candidează pentru nicio funcţie în partid – pentru că la parlamentare, listele de candidaturi au fost deja depuse.
Hellvig a demisionat, după 8 ani, de la șefia SRI: „Mi-am atins obiectivele”. Dar să ne amintim despre trecutul lui politic
Iohannis, la 6 luni de la demisia lui Hellvig: „SRI nu are director civil, dar funcţionează impecabil cu generalul Ionescu”
„Simt că este un moment complicat pentru întreaga democraţie românească şi că acum este nevoie ca liberalii să fie mai uniţi ca niciodată”, și-a argumentat decizia Hellvig, fost coleg de bancă cu Rareș Bogdan, la UBB.
Amintim că fostul șef de cabinet al lui Hellvig, ofițerul SRI George Tuță, a fost propulsat de PNL în funcția de primar al Sectorului 1, la alegerile din 9 iunie, cu susținerea PSD.
De altfel, Tuță s-a grăbit să anunțe pe Facebook marea veste:
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că „înscrierea domnului Eduard Hellvig este binevenită”. „Am discutat cu dânsul această chestiune şi cred că orice om care are o expertiză într-un domeniu trebuie să fie valorificat, în condiţiile în care este posibil, de către organizaţiile politice”, a afirmat Bolojan, într-o conferinţă de presă la sediul central al partidului.
Întrebat dacă Hellvig se va alătura echipei sale de conducere, Ilie Bolojan a spust: „Nu am discutat această chestiune, dar cred că înscrierea lui a doua zi după ce s-a schimbat conducerea PNL este de bun augur”.
Șeful campaniei electorale a lui Iohannis pentru prezidențialele din 2014
Hellvig, fost secretar general al PNL și șef de campanie pentru Iohannis la prezidențiale în 2014, a fost instalat șef la SRI, pe 1 martie 2015, prin votul Parlamentului, care i-a făcut „pohta” președintelui proaspăt ales.
La acea dată, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat „şocat” de această decizie:
„Premierul de la Grivco” reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant!!!”, a scris Băsescu pe Facebook, pe 19 februarie 2015.
Hellvig a fost cel trimis de Dan Voiculescu la Sibiu ca să-l aducă la București pe Iohannis – „premierul de la Grivco”.
Omul lui Dan Voiculescu
Însă înainte de a fi liberal, Hellvig a devenit deputat pe listele PUR (partidul înființat de mogulul turnător la Securitate Dan „Felix” Voiculescu), la doar 30 de ani, în mandatul 2004-2008. Iar apoi, când PUR a devenit PC, Hellvig a urcat în rang, ca europarlamentar din partea PC.
Însă în 2008, când încă era europarlamentar al PC, Hellvig a „migrat” la PNL, devenind un apropiat al lui Crin Antonescu, care l-a și propus ministru în primul Guvern USL, din 2012.
Eduard Hellvig a făcut parte din Guvernul Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în perioada mai – decembrie 2012.
Finanțator din bani publici al concertului Lady Gaga – contract prin încredințare directă
Ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Hellvig s-a „remarcat” prin finanțarea cu o jumătate de milion de euro din bani publici aconcertului Lady Gaga. Evident, prin încredințare directă, motivând că nu mai era timp de licitație.
Luat la bani mărunți de jurnaliști, Hellvig a spus că „numai 93.000 de euro au fost pentru concertul susținut de Lady Gaga”, „restul de 256.000 de euro” fiind alocați altor „evenimente culturale”.
Acuzat de incompatibilitate
Hellvig a demisionat din funcția de ministru, la o lună după ce a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, care l-au acuzat că a deţinut simultan şi funcţia de director la o firmă şi, în plus, a fost angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
Comunicatul ANI, din data de 9 noiembrie 2012:
„În urma evaluărilor demarate la 10 octombrie 2012, s-a constatat că Eduard Raul Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Contrar celor afirmate de către EDUARD RAUL HELLVIG în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o săptămână.
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 84), alin.1), lit. c) și art. 86, alin. 1) din Legea nr. 161/2003, “Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcţia de (…) director (…) la societăţile comerciale (…). Persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 84 şi 85 din Legea 161/2003 este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.
Din verificările efectuate, a mai rezultat faptul că, în perioada 20.12.2011 – 14.09.2012, EDUARD RAUL HELLVIG a fost angajat pe funcția de cercetător în științe politice în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se încadrează în categoria societăților care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanței nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Inspecției Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între EDUARD RAUL HELLVIG și S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.
Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacții reprezentând încasări drepturi salariale de la S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 Lei, în condițiile în care acesta nu figurează, ca și angajat al societății, în baza de date centrală a Inspecției Muncii, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii obligațiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L.”.
„E manevră politică”
Hellvig a declarat, într-o conferinţă de presă, că a vorbit cu premierul Victor Ponta, imediat ce a aflat „pe surse” că ar urma ca ANI să dea un comunicat cu decizia de incompatibilitate care îl vizează, iar Ponta (care le-a confirmat jurnaliştilor) că i-a cerut să explice public situaţia şi să conteste decizia ANI.
Fără a proba cu documente – pe care ar fi putut să le depună la ANI, de altfel -, Hellvig a acuzat că este vorba despre o „manevră politică”.
„Înţeleg care este atacul, e de la faptul că sunt secretar general al PNL şi că am fost alături de preşedintele Crin Antonescu, din 2009. Motivul e să nu ajungem în 2014, să nu câştigăm alegerile din 2012 şi să nu câştigăm prezidenţialele din 2014”, a spus el.
Hellvig a arătat că nu mai este director executiv la SC Sintezis Birotica SRL Oradea încă de la 1 ianuarie 2005, după ce a devenit parlamentar. Despre suma de bani primită lunar de la SC Life Line – Medical Center SRL, el a susţinut că reprezintă de fapt salariul soţiei sale, director medical la acea societate. El a afirmat că familia sa are un singur cont, pe numele ambilor soţi, pentru a plăti un singur comision anual de administrare de 100 de euro.
Cât despre banii primiţi de la SC Dib Media Consultancy, Eduard Hellvig a invocat că după ce a devenit ministru, în 7 mai 2012, contractul de colaborare pe care l-a avut cu această societate a fost suspendat.
ÎCCJ l-a salvat, ca pe Iohannis
La 1 aprilie 2013, Curteai de Apel București a decis că Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate.
Însă la apel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit definitiv, pe 10 decembrie 2014, că Hellvig nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, anulând raportul ANI. La fel a procedat ÎCCJ în cazul lui Iohannis, o lună mai târziu (ianuarie 2015), după alegerealui ca președinte al României.
Coordonator de programe la Fundaţia Soros, în 1995
Din CV-ul lui Hellvig aflăm că a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la UBB (1997), iar în 1995 a fost coordonator de programe la Fundaţia Soros , apoi broker la Bursa de Valori Bucureşti (1997-1998). Din 1998, a devenit, pe rând, consilier politic al fostului vicepreşedinte PNL Horia Rusu (1998-1999), consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu (1999-2000), consilier al candidatului la Preşedinţia României Mugur Isărescu (2000) şi director general al Institutului de Studii Sociale (2001-2004). În 2004 a devenit directorul executiv Sintezis România. A trecut prin Colegiul Naţional de Apărare (2006) şi Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall”, Garmisch – Partenkirchen (2006).