USR cere Guvernului Ciolacu să publice „datele reale pe care se bazează bugetul pe anul 2025″ şi „discuţiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului”, ca o condiție pentru continuarea negocierilor de formare a noului guvern cuo largă majoritate, alături de PSD, PNL, UDMR și Minorități.
Sîptămâna aceasta, părțile au convenit doar câte ministere vor avea aceste formațiuni: PSD – 7, PNL – 4, USR – 3 și UDMR – 2, precum și câți președinți de comisii, în Parlament.
USR a insistat însă ca înaintarea discuților după stabilirea acestor principii în funcție de numărul voturilor obținute la alegerile parlamentare, să aibă loc doar „cu cifrele pe masă”.
A rămas ca, luni, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), care săptămâna trecută s-a aflat la Bruxelles, să aducă la negocieri „cifrele reale”.
Iată mesajul transmis de USR pe Facebook:
„Unde suntem? Cum am ajuns aici? Și mai ales, ce facem de acum înainte?
Datoria externă a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele zece luni din 2024, ajungând la 186 miliarde de euro.
Investițiile străine directe sunt mai mici decât anul trecut, scăzând de la 5,9 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro. Tot mai puțini investitori văd România ca pe o țară stabilă în care merită să își plaseze banii.
Am ajuns la „Ziua visteriei goale”. Pe 24 octombrie, România și-a terminat bugetul pe 2024. De atunci, trăim exclusiv pe datorie. Anul acesta plătim peste 37 de miliarde de lei doar pe dobânzi, adică bani care nu mai ajung nici la spitale, nici la școli, nici la drumuri.
USR cere publicarea execuției bugetare, a datelor reale pe care se bazează bugetul pe anul 2025. De ce cerem asta?
Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri în 2024. Ca să înțelegem cum arată cu adevărat economia României. Și mai ales, ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic.
USR cere datele reale privind execuția bugetară și discuțiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului. Nu mai vrem cârpeli de moment, vrem reforme”.