Liderul PNL, Ilie Bolojan, și cel al UDMR, Kelemen Hunor, au apărut luni dimineață la ora 9.00 aliniați în spatele lui Marcel Ciolacu (PSD), actual și viitor premier, ca să clameze, la unison cu liderul Grupului Minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, „stabilitatea” politică, economică și socială.
Pentru această „stabilitate”, PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au stabilit un candidat comun pentru alegerile prezidențiale amânate de Curtea Constituțională tocmai în primăvara lui 2025: nimeni altul decât liberalul Crin Antonescu, creatorul USL în 2010, alături de Victor Ponta.
Președinte interimar în vara lui 2012
Crin Antonescu a fost președinte al României timp de aproape două luni în vara lui 2012, când PSD și PNL l-au suspendat din funcție pe Traian Băsescu, pentru a doua oară.
CCR: Crin Antonescu, presedinte interimar în 2012
„Mă retrag definitiv din viata politică dacă românii îl validează pe Băsescu la referendum”
Așa declara Crin Antonescu, în 6 iulie 2012. Însă PSD și PNL au eșuat la referendum, iar Băsescu a rămas la Cotroceni.
Antonescu nu s-a retras „definitiv” din viața politică, ci a renunțat intempestiv la candidatura pentru prezidențiale, în anul 2014, când PNL l-a „scos din joben” pe Klaus Iohannis – care a devenit președinte pentru două mandate, dintre care acesta din urmă i-a fost prelungit de CCR până în primăvara lui 2025.
Cu câteva luni înainte însă, în februarie 2014, la doi ani de la preluarea puterii prin moţiune de cenzură, USL s-a rupt, prin ieşirea de la guvernare a PNL, urmată, la câteva zile, de demisia lui Antonescu de la şefia Senatului. Motivul: premierul de atunci, Victor Ponta – liderul PSD -, nu a fost de acord cu numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier în guvernul său.
Din iunie 2014, Antonescu a însoțit-o la Bruxelles pe soția sa, Adina Vălean, cât timp aceasta a fost comisar european. În ultima declarația de avere a acesteia, Antonescu apare că nu a câștigat niciun ban.
Declarațiile lui Ciolacu, Bolojan, Kelemen și Pambuccian:
Marcel Ciolacu: „Avem un acord politic. Fiecare dintre semnatari a înţeles mesajul românilor de la alegerile generale. Obiectivele coaliţiei sunt apărarea locului României în Europa şi NATO şi apărarea identităţii naţionale. Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic a înţeles semnalul românilor de la alegerile generale şi cred că datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul şi locul României în Europa, în NATO şi, nu în ultimul rând, să apărăm valorile şi identitatea naţionale. Nu va fi un mandat uşor pentru viitorul Guvern, dar aşteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparenţă, pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi aşteptarea mediului de afaceri, este pentru o predictibilitate şi sustenabilitate financiare. Ne asumăm împreună acest lucru”.
Ilie Bolojan: „PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”.
Kelemen Hunor: „Suntem consțienți că ne aflăm într-o situație de criză politică adâncă, este și o criză de încredere și această coaliție propune să câștigăm încrederea cetățenilor (…) UDMR este semnatara acordului de Coaliție, susținem ceea ce au anunțat colegii mei, în perioada urmatoare, cea mai mare provocare este să avem în perioada următoare, după sărbători, un buget bine construit, și să avem alegeri prezidențiale înainte de sărbătorile pascale de anul viitor”.
Varujan Pambuccian: „Am aderat la aceasta coaliție din dorința de stabilitate și din dorința păstrării unui parcurs ferm euroatlantic, stabilitate politică, econoomică și socială, Noi credem, sperăm va vom putea impreuna sa asigurăm acestă sttabilitate. Grupul minorităților naționale va oferi un sprijin parlamentar Guernului și va participa la toate deciziile politice având în vedere un lucru la care tinem foarte mult, ca într-o perioada economica foarte grea, populația să nu aibă de suferit, adică să nu vedem diminuări de venituri sau creşteri de taxe şi impozite. Sperăm ca, prin desemnarea domnului Crin Antonescu, prin hotărârea aceasta de a lucra împreună, parcursul euro-atlantic să fie menţinut şi obiectivul cel mai important din acest parcurs – aderarea la OECD – să fie atins”.