Menopauza este un fenomen fiziologic care apare la toate femeile şi înseamnă sfârşitul ciclurilor menstruale. Vorbim despre menopauză dacă au trecut 12 luni de la ultima menstruaţie. De regulă, menopauza se instalează între 40 şi 55 de ani, cu o medie de 49 de ani în România.
Semne şi simptome
Menopauza fiziologică nu apare brusc, ea se instalează pe parcursul câtorva ani, perioadă numită premenopauză. Aceasta durează în medie 2 ani şi este caracterizată de diminuarea fertilităţii, din cauza scăderii producţiei de hormoni estrogeni. În acest interval de timp femeile pot experimenta:
- Cicluri menstruale neregulate
- Bufeuri
- Transpiraţii nocturne
- Uscăciune vaginală
- Scăderea fermităţii sânilor
- Tulburări de somn (în special insomnie)
- Nervozitate
- Creştere în greutate
Cauze
Menopauza se poate instala natural sau artificial .
Cauzele naturale sunt:
- Declinul fiziologic de hormoni reproductivi (estrogen şi progesteron), pe măsură ce femeile se apropie de 40 de ani
- Insuficienţa ovariană primară, care duce la menopauză precoce (la femei sub 40 de ani), prin incapacitatea ovarelor de a produce niveluri normale de estrogeni şi progesteron, urmare a unor factori genetici sau a unor boli autoimune.
Cauzele artificiale sunt:
- Histerectomia totală (înlăturarea chirurgicală a uterului, anexelor şi ovarelor) duce la instalarea bruscă a menopauzei, fără nicio perioadă de tranziţie, cu simptome care pot fi chiar severe, ca urmare a schimbărilor hormonale abrupte.
- Histerectomia parţială, care îndepărtează doar uterul, dar conservă ovarele, duce doar la absenţa menstruaţiei, pentru că ovarele îşi vor continua producţia de hormoni.
- Chimioterapia şi radioterapia (terapii anticancer), pot induce menopauza prin efectele lor secundare.
Diagnostic
Diagnosticul se pune relativ simplu, pe baza semnelor şi simptomelor, corelate cu vârsta.
În cazul unei menopauze precoce se poate recomanda efectuarea unor dozări hormonale: FSH (hormonul foliculo-stimulant), care creşte pe măsură ce se instalează menopauza şi estradiolul, care scade.
De asemenea este utilă evaluarea activităţii glandei tiroide, pentru că hipotiroidia poate simula simptomele menopauzei.
Complicaţii
La femei, estrogenul este hormonul cu rol protector pentru sistemul cardio-vascular, osos, nervos, reproducător. Diminuarea nivelului de estrogen conduce la o serie de afecţiuni şi manifestări neplăcute:
- Boli cardio-vasculare (hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică, ateroscleroză)
- Osteoporoză
- Tulburări neuro-vegetative (bufeuri)
- Tulburări psiho-afective (anxietate, nervozitate, tulburări de memorie şi concentrare, oboseală, scăderea libidoului)
- Tulburări genitale (uscăciune şi atrofie vaginală, cu disconfort şi dureri la contact sexual, atrofia sânilor)
- Incontinenţă urinară, infecţii urinare frecvente
- Îmbătrânire cutanată (uscăciune, riduri)
- Creştere în greutate
Singurul avantaj al deficitului de estrogen este legat de involuţia şi uneori chiar dispariţia unor afecţiuni benigne ale sânului şi uterului, care sunt estrogenodependente (fibromul uterin, fibroadenomul mamar, endometrioza).
Tratament
Nu există tratament propriu-zis pentru menopauză, ci doar tratament pentru ameliorarea simptomatologiei. În funcţie de necesităţi, particularităţi şi istoric personal, medicul ginecolog vă poate recomanda:
- Terapia de substituţie hormonală ajută la scăderea frecvenţei şi intensităţii bufeurilor, previne pierderea de masă osoasă, menţine echilibrul cardio-vascular şi tonicitatea pielii, diminuează atrofia vulvo-vaginală
- Estrogen vaginal, ameliorează uscăciunea vaginală, disconfortul la contact sexual şi simptomele urinare
- Antidepresivele în doze mici, pot ameliora problema bufeurilor la pacientele care, din diverse motive, nu pot apela la terapia hormonală
- Medicamente care previn sau tratează osteoporoza, cum ar fi vitamina D, calciu, fluor
- Un stil de viaţă sănătos, cu mişcare regulată şi o dietă echilibrată