Glutenul este o proteină care se găsește în mod obișnuit în trei tipuri de cereale: grâu, secară și orz.
Intoleranța la gluten (sau boala celiacă, în forma sa mai gravă), este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar confundă substanțele din interiorul glutenului cu o amenințare la adresa organismului și, prin urmare, le atacă.
Acest atac imunitar are drept rezultat o lezare a mucoasei intestinului subțire care, la rândul său, duce la o absorbție defectuoasă a nutrienților din alimentație (malnutriție).
Cum se manifestă
Consumul de alimente care conțin gluten conduce la o serie de manifestări, mai ușoare sau mai grave, în funcție de individ și de severitatea intoleranței. În general vorbim de tulburări digestive:
- Diaree, cu un miros deosebit de neplăcut
- Dureri și crampe abdominale
- Balonare
- Flatulență
- Indigestie
- Alternanță de diaree cu constipație
Acestea pot fi acompaniate de semne și simptome generale, la pacienții cu boală celiacă:
- Oboseală neexplicată sau chiar extenuare, ca urmare a malnutriției
- Scădere în greutate
- Anemie
- Osteoporoză
- Depresie
- Tulburări de creștere la copii
- Caderea părului
- Amorțeli sau furnicături ale mâinilor și picioarelor
- Dermatită herpetiformă
- Dureri articulare
- Neuropatie periferică
- Răni sau ulcerații la nivelul gurii
- Ataxie la gluten (tulburare neurologică în care se pierde capacitatea de coordonare musculară, cu dificultăți de vorbire, înghițire și mers)
Diagnosticarea nu e simplă
Diagnosticarea afecțiunii este destul de dificilă, mai ales dacă nu ne gândim din start la această boală, pentru că manifestările sunt destul de confuze și de generale, mai ales la început.
Diagnosticul de certitudine se pune în urma detectării în sânge a prezenței anticorpilor specifici (antigliadină, antitransglutaminază tisulară și antiendomisium) și în urma biopsiei de intestin subțire.
Cum conviețuim cu intoleranța la gluten?
Nu există tratament pentru această boală, ea se tratează prin simpla excludere a glutenului din alimentație!
Alimente interzise:
- Grâul, sub toate formele sale, făină, tărâțe, germeni
- Orzul și secara sub toate formele
- Paste făinoase, griș, couscous
- Muesli, cereale pentru mic-dejun
- Pâine, covrigi, pizza, biscuiți, prăjituri care conțin făină
- Sosuri pe bază de rântaș
- Anumite medicamente și cosmetice care pot conține urme de gluten
Alimente permise:
- Făină gluten-free, din orez, porumb, soia, cartofi, hrișcă, quinoa, tapioca, in, care pot fi folosite pentru prepararea alimentelor, în locul făinii de grâu
- Produse lactate (unt, brânză, lapte)
- Fructe și legume
- Carne și pește (dar nu șnițel!)
- Cartofi
- Orez și paste de orez