Știați că o răceală trece în șapte zile cu tratament și într-o săptămână fără tratament?
Lăsând gluma la o parte, nu e de mirare că remediile naturale sunt foarte populare, pentru că nu există încă un tratament medicamentos care să vindece acest gen de afecțiuni virale.
Cele mai multe medicamente prescrise în cazul răcelilor comune sau al gripei, nu fac decât să ușureze simptomele, sau să le scurteze durata.
Remediile naturale fac, în mare, cam același lucru, dar au mai puține efecte adverse, sau chiar deloc. Iată câteva dintre cele mai utilizate astfel de remedii:
- Echinacea – poate crește imunitatea în lupta împotriva infecțiilor. Cercetările au dovedit că echinacea nu poate preveni apariția răcelii, dar scurtează simptomele cu 1-2 zile. Tratamentul se începe din momentul în care începeți să vă simțiți rău și se continuă cam 10 zile.
- Vitamina C – poate reduce simptomele răcelii cu 1-2 zile, iar o serie de studii au arătat că persoanele care au luat zilnic, pentru o perioadă lungă de timp, minim 200 mg de vitamina C, și-au scăzut riscul de a contracta o viroză.
- Supa de pui – se pare că bunicile noastre aveau dreptate! O supă caldă ne poate ajuta în mai multe feluri: inhalarea aburului cald poate desfunda nasul, lichidul în sine înlocuiește fluidele pierdute în caz de febră și atenuează durerea de gât. Este o masă ușoară și hrănitoare, pentru momentele când nu avem poftă de mâncare.
- Ceaiul fierbinte – are cam aceleași calități ca și supa de pui, mai puțin calitățile nutritive. Ceaiul negru sau verde are în schimb o mulțime de antioxidanți care ne ajută în lupta împotriva răcelii.
- Usturoiul – este recunoscut ca un luptător împotriva germenilor, iar un studiu a arătat că suplimentele cu usturoi pot împiedica apariția virozelor respiratorii, atunci când sunt luate zilnic.
- Gargara – gargara cu apă călduță sărată reduce iritația gâtului, atenuând durerea.
- Febra – lăsați febra să lucreze în favoarea dumneavoastră! Febra este mecanismul natural de luptă împotriva infecțiilor, pentru că, prin creșterea temperaturii, corpul nostru devine prea fierbinte pentru ca germenii să supraviețuiască. Dacă suportați bine febra, beți suficiente lichide și lăsați-o să-și facă treaba. Dacă vă simțiți rău, sau febra trece de 39 de grade, luați un antitermic.
- Odihna – atunci când ne odihnim suficient, organismul nostru poate direcționa mai multă energie către lupta cu infecția.