La 7 ani de la tragedia din clubul Colectiv – 65 de tineri arși de vii sau morți de răni sau infecții nosocomiale în spitale -, Asociatia Colectiv GTG 3010 a organizat un marș până la Parchetul General, afișând portretele morților, să le vadă și procurorii care au îngropat plângerea penală de anchetare a intervenției autorităților din noaptea de 30spre 31 octombrie 2015, când s-a produs cel mai grav accident din România de după Revoluţie. 

Pe scurt: plângerea penală depusă în 2016 a fost urmată de un dosar deschis „in rem” pentru ucidere din culpă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, apoi de audierea, după 3 ani, a lui Raed Arafat și Bănicioiu, iar de atunci – NIMIC!

Parchetul General, condus de Gabriela Scutea, a îngropat anchetarea celor care au interzis transferul răniților la spitalele din străinătate în primele 48 de ore, deși primiseră disponibilitate din partea acestora prin mesaje că au paturi libere pentru marii arși.

„Să ne amintim faptul că la Colectiv, deși era un număr uriaș de victime, ambulanțele private au fost interzise la locul dezastrului fapt ce a făcut ca peste 100 de victime să ajungă la spitale cu mașini personale și taxiuri. De ce? Pentru visul de preamărire al lui Arafat și interesele din spatele Fundației SMURD”, a transmis Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, tată al unui băiat care a murit în urma infecțiilor nosocomiale din spital.

Dosarul in rem a fost deschis la Parchetul General, în 2016, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

Raed Arafat și Nicolae Bănicioiu sunt cei care au întârziat transferul răniților la spitale din afara țării, susținând la unison că “avem de toate” pentru a-i trata. Aceasta, în ciuda faptului că România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.

„Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (…) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu, la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.

În 23 octombrie 2019, au fost audiați, cu mare întârziere, atât Raed Arafat, cât și Nicolae Bănicioiu. 

UPDATE! După Raed Arafat, este citat și Bănicioiu la Parchetul General, în dosarul Colectiv

Iar de la acele audieri – NIMIC.

Duminică, sute de persoane au adus în fața fostului club Colectiv coroane și buchete de flori pentru comemorarea victimelor.

Marșul a pornit duminică la ora 18.00 spre sediul Parchetului General. Primele condamnări au fost pronunțate definitiv în luna mai a acestui an.

Iată pedepsele:

Paul Gancea – 6 ani şi 4 luni de închisoare;

Costin Mincu – 8 ani de închisoare;

Alin George Anastasescu – 11 ani şi 8 luni de închisoare.

Pompierii George Matei şi Antonina Radu – câte 8 ani şi 8 luni închisoare.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – fiecare 6 ani şi 10 luni.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, plus efectuarea a 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA sau în cadrul ADP sector 1 Bucureşti.

Cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 implicate în acest caz au fost achitate. Este vorba de Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale; Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior; Ramona Sandra Moţoc, referent superior. Acestea primiseră la instanţa de fond pedepse între trei ani cu suspendare şi 8 ani cu executare.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva Danielei Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, după ce aceasta a decedat.

Firmele SC Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 lei.

Piedone merge la închisoare! Condamnat definitiv la 4 ani în dosarul „Colectiv”. Și mai are unul!
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version