Avertisment șocant de la procurorul general interimar Bogdan Licu, referitor la violențele jandarmilor de la mitingul diasporei din vara lui 2018: “Campania electorală mai durează în România un an și șapte luni, astfel că un 10 august poate să apară oricând”.

Declarația a fost făcută de Bogdan Licu joi, înainte de întâlnirea cu șefii parchetelor din toată țara. După plecarea ministrului interimar al Justiției, Ana Birchall, care a participat la partea introductivă a reuniunii. 

“Partea profesională abia acum începe”, a precizat Licu. 

înainte însă de a intra la discuții, procurorul general interimar a precizat că sunt anchetate “toate evenimentele de la protestul din august 2018”.
 
El a răspuns, astfel, întrebărilor jurnaliștilor referitoare la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora Parchetul Militar a cerut Spitalului de Urgență Floreasca date referitoare la instituțiile care s-au interesat în noaptea de 10 spre 11 august 2018 despre starea răniților, dupa agresiunile jandarmilor de la mitingul din Piața Victoriei.
 
Recent, Parchetul General a anunțat că a extins urmărirea penală în dosarul privind violențele de la protestul din 10 august 2018, fiind cercetată acțiunea jandarmilor de a evacua Piața Victoriei.
Procurorii spun că violența a fost nejustificată.
 

Șefii Jandarmeriei care au coordonat violențele, Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan şi Mihai Dan Chirica, au fost puși sub acuzare încă de anul trecut, iar miercuri au fost chemaţi la PÎCCJ, pentru a li se aduce la cunoştinţă noile acuzaţii.

Dosarul “Jandarmeria”: Maiorul Cazan a falsificat ora de intervenție și a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice

Parchetul General a făcut anunțul vineri dimineață. Redăm integral comunicatul:

“Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, în temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedură penală, extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, şi

– complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen,

În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.

Precizăm că extinderea urmăririi penale in rem reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Acuzațiile inițiale

Primele acuzații au fost aduse de procurori militari în 21 septembrie 2018. Însă Inspecția Judiciară a încercat să-i intimideze pe procurori, cerând CSM sancționarea lor.

DOCUMENT. Inspecţia Judiciară cere CSM sancționarea procurorilor militari care anchetează violențele jandarmilor din 10 august

Astfel, şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat ”aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate”.

Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile ”au participat nelegal la conducerea operaţiunilor” şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor, potrivit acuzelor procurorilor.

Maiorul Cazan își acoperă executanții violenți: Indicativul de pe casca jandarmilor nu mai corespundea
Carmen Dan l-a promovat șef la Jandarmeria București pe maiorul Cazan, cel care spunea că indicativele de pe căștile jandarmilor bătăuși au fost acoperite pentru că nu mai corespundeau
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version